Enkel og sannI en episode i den sjette sesongen av TV-programmet QI (F-serien) snakker John Sessions om Alan Rickman. Om hvor god han var til å spille skurken (i Robin Hood, Die Hard, Harry Potter etc), selv om det han mest av alt ville var å spille helten, den fine fyren i skjorte og dress (som han også gjør i et par filmer, Pride & Prejudice, for eksempel), og siden jeg hørte dethar jeg alltid sett ham for meg sånn, som skurken som drømmer om å være helt. Han som bare vil hjelpe, men som ingen tør å spørre. Jeg tenkte ikke sånn om ham da jeg skreiv disse linjene i Hvorfor er jeg så redd? (2006). Det som skjedde den gangen var at jeg ikke fikk sove og bare ble liggende med TVen på. Så dukka Alan Rickman plutselig opp. I en liten snutt lagt inn mellom to gamle filmer ...

og for noen minutter siden så jeg Alan Rickman på TMC
han tegna med ei lyspenn rett på kameraglasset
først tegna han Cary Grant, så tegna han en sjiraff, så skrev han to ord under Cary Grant og sjiraffen
simple
og
truth
og jeg vet ikke om det er de to beste orda jeg vet
(sa han)
og jeg vet ikke hvorfor jeg tegna en sjiraff
(sa han)
men jeg tegna Cary Grant fordi Cary Grant liksom
ser opp gjennom øyenbrynene sine når han ser opp
det nedslåtte blikket til Cary Grant har øyne som
(sa han)
ser opp gjennom øynene og sier hei
(sa han)
jeg heter Alan Rickman, hei


... hei, Alan, takk for at du var her i 69 år, og takk for at du bare ville være helten, selv om du var den beste skurken. Og du, hvis det skulle være noe mer du får lyst til å dele med oss her nede, så er det bare å skrive rett på glasset, husk det, det er helt greit, når som helst, rett på glasset.

Relaterte artikler