Paterson og Padgett

Paterson er en film av Jim Jarmusch om en bussjåfør ved navn Paterson (Adam Driver) som kjører buss i Paterson, New Jersey. Han lever et stille liv. Står opp når han våkner av seg selv før halv sju, går til jobb med lunsjboksen kjæresten Laura har laget til ham i hånd, ser på sola og verden rundt seg, setter seg i bussen sin, skriver et dikt, kjører bussen rundt omkring, kommer hjem, spiser middag med Laura, går tur med bikkja Marvin, tar en øl på sin lokale bar, gjenta etter behov. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er en helt fantastisk nydelig film om et helt vanlig og allikevel uvanlig liv.

Diktene Paterson skriver for hånd i den lille notisboka si er dikt skrevet av Ron Padgett, som kanskje noen av dere kjenner igjen som mannen bak blant annet boksingelen Farvel, vesle Lettera (gjendikta av Ruth Lillegraven, 2014). De er enkle og fine, og en kompis av meg spurte om de egentlig var bra? Han likte dem da han så filmen, men har tenkt mye på dem etterpå. Jeg svarte at hvis han likte dikta, så var de bra. Det er ikke så mye mer hokus pokus med dikt, de bare sies å være vanskelige, så jeg tror mange er redde for dikt (jeg er også det innimellom). Men Padgett er en sånn poet som jeg ikke finner vanskelig. Paterson er en sånn film som jeg ikke finner vanskelig. Jeg bare liker det. Jeg satt der i kinosalen i nesten to timer og likte det. Så godt. Dere aner ikke. Se filmen!

Man trenger ikke å like poesi for å se filmen heller, den handler jo ikke egentlig om poesi, selv om det på en annen måte bare er det den handler om. I et intervju i LA Times sa regissør Jim Jarmusch at seerne bare burde la filmen «float past them -- like images seen from the window of a public bus.» Fint? Utsagnet ble sammenlikna med noe Padgett sa om poesi:

«Just read it and have an experience,» sa poeten. «You don’t have to be able to articulate and understand what that experience is. Just read it. Open yourself up, read the words, let them happen to you and see what happens.»

Så, bare se filmen, eller les noen dikt, og se hva som skjer. Gode råd.

Relaterte artikler