En forfatter jobber (2)

En nyere Stranger

Vi hører det hele tida, det er nærmest som et mantra: Det er umulig å leve av å skrive. Okay, men hva lever de av da, de som skriver? Debutromanen til forfatter Simon Stranger hadde nok handlet om noe helt annet, var det ikke for den andre jobben hans.

FF: Hva jobber du med «på si» og hvorfor akkurat denne jobben?
SS: Jeg jobber på Aurora Verksted i Bærum, og har hatt det som fast deltidsjobb fra jeg debuterte som forfatter. Aurora er et privat firma, drevet av kunsthåndverkere og designere, som selger tilrettelagte arbeidsplasser for voksne. De siste fem-seks årene har jeg jobbet på tekstilavdelingen med å designe klær, sy og tilrettelegge for mennesker som av en eller annen grunn ikke kan ha en vanlig jobb. Det kan være rullestolbrukere med Celebral Parese, mennesker fra psykiatrien, mennesker med autisme osv. Jeg begynte der som sivilarbeider for mange år siden, og vendte tilbake igjen fordi jeg likte det å jobbe med hendene, skape noe konkret, noe som ikke bare var tanker og idéer, men som tok form av T-skjorter, kåper, kjoler. Aurora er også et sted med svært forskjellige mennesker, og med mye både humor og tragedier.

FF: Hvor mye jobber du der?
SS: De siste fire årene har jeg jobbet 50 %. Annenhver uke to og tre dager, med andre ord. 

FF: Når skriver du?
SS: Resten av tiden, i tillegg til helger og ferier. Særlig i fjor ble det ganske mye skriving i den tiden der andre mennesker gjør hyggelige ting, som å se på TV-serier, lese avisen eller spørre hvordan ektefellen har hatt det på jobb – siden jeg kom med to bøker ganske tett på hverandre. En ungdomsroman på våren, og en roman for voksne på høsten.

 FF: Når er det bra å ha to jobber – når er det ikke? 
SS: De dagene når skrivingen er et mørke som det er vanskelig å gå inn i, og bli værende i. De dagene når jeg står fast, når ordene ikke vil komme der de skal, når det virkelig virker helt umulig og helt meningsløst, da er det fint å kunne dra et sted å gjøre noe helt annet. Noe helt konkret, taktilt. Da er det fint å kunne reise et sted hvor jeg kan kjenne, helt umiddelbart, at jeg gjør en forskjell for noen andre. Det er også et sted hvor jeg ler, veldig, veldig mye. Jeg ler aldri når jeg skriver. Aldri.

 FF: Drar du nytte av jobben i skrivinga? Hvordan?
SS: Siden det jobber rundt 70 mennesker der, alt i alt, med svært forskjellige skjebner, får jeg innblikk i mange sider av det å være menneske gjennom å jobben. Jeg tror nok heller ikke at jeg hadde skrevet fortellingen om en taus, muligens autistisk jente i debutromanen min, hvis det ikke var for Aurora.

 FF: På tross av dette – inspirasjonen, latteren, det å gjøre noe godt for andre – ville du skrevet fulltid, om du kunne?
SS: Ja. Hvis det hadde ført med seg en stabil, jevn inntekt, så ville jeg ha gjort det. Så kunne jeg heller ha reist ut og møtt folk hvis det ble for tungt. Eller hentet barn tidlig på skole og barnehage. Barn har den samme effekten av umiddelbarhet og følelse av nytte, så ja, jeg kunne nok ha skrevet hver dag, selv om jeg ikke tror det nødvendigvis er så enkelt. Å skrive er jo også å grave i mørket.

Relaterte artikler