Victoria Durnak anbefaler sommerbok

- Jeg synes det er vanskelig å anbefale en bok når jeg ikke vet nøyaktig hvem jeg anbefaler boka til, sier Victoria Durnak. Her snakker hun derfor om boka hun leser akkurat nå "Arbitrary Stupid Goal" av Tamara Shopsin. For øvrig anbefaler vi Victoria Durnaks egen bok "Senteret", som akkurat har kommet i pocket.

Flamme Forlag: Dette er en ukjent bok og forfatter i Norge, hvordan oppdaget du den?
Victoria Durnak: I julegave for fem år siden fikk jeg en femårsdagbok som Shopsin har designet. Det er en dagbok hvor du, etter hvert som du fyller inn, kan se hva du gjorde de fem siste årene på nøyaktig samme dag. Navnet til Shopsin står inne i dagboka et sted og da jeg søkte henne opp fant jeg ut at hun også hadde skrevet en memoar: Mumbai New York Scranton. Kjøpte boka – som handler om løst og fast, reise og jobb, familie og venner – likte den. Det gledet meg derfor stort at Shopsin ga ut en ny bok i fjor: Arbitrary Stupid Goal.

Flamme Forlag: Arbitary Stupid Goal, hva er det?
Victoria Durnak: I åpningsteksten forteller Shopsin om en familie som faren hennes kjente ved navn Wolfawitz. De ville på ferie, men visste ikke hvor. Så de bestemte seg for å besøke så mange byer, parker og fylker som hadde ordet "wolf" i seg som mulig (Wolfpoint, Wolfville, Wolf Lake osv.). Denne vilkårlige beslutningen resulterte i den beste ferien de noensinne hadde hatt. De bestemte seg for å fortsette å leve på denne måten, å plassere en gulrot foran seg og jage den, med selve jakten som målet. Shopsin forklarer at denne historien ble gjenfortalt til hundrevis av kunder på restauranten som faren hennes drev i Greenwich Village – The Store. Hun bruker historien som utgangspunkt for å skrive om restauranten og miljøet rundt.

Flamme Forlag:Hvordan liker du den så langt?
Victoria Durnak: Jeg har lest 1/3 av boka, og så langt fremstår den som en ultimat sommerbok: korte, morsomme, såre og livlige tekster om mennesker, storbyliv, samhold og ensomhet. Det er bilder og illustrasjoner, boka er tykk og robust, tåler nok flere turer på stranda eller å ligge i et bærenett mellom solkrem og jordbær.

Flamme Forlag:Tamara Shopshin skriver selvbiografisk om oppveksten sin i Greenwich Village i New York på 70-tallet. Hva er det som preger dette livet?
Victoria Durnak: Boka forteller som sagt om livet på The Store og stamkundene. Vi blir kjent med et bredt persongalleri og følger særlig en venn/nabo/kunde/flørtepus/bråkmaker ved navn Willy som besøker The Store hver dag. Han er full av påfunn – på begge sider av loven – og etter at Tamara begynner på college beskriver hun det sånn: "I gave all the time I didn't spend with my sister to Willy."

Flamme Forlag: Har du lest Patti Smiths Just Kids? Er miljøet i boka gjenkjennelig i forhold til hennes ungdomsskildringer fra 70-tallets New York?
Victoria Durnak: Leste den boka noen år før jeg fikk femårsdagboka, så husker ikke helt. Byen er den samme, og det kan være noen fellestrekk i at miljøet er lokalt og at mange av menneskene lever litt på kanten av samfunnet?

Flamme Forlag: Hva passer det å drikke (med eller uten alkohol) mens man leser denne boka?
Victoria Durnak: Willy drikker helst birch beer på The Store. Får man tak i det er det ideelt. Ser på Wikipedia at det er en kullsyreholdig drikk laget av urteekstrakt og bjørkebark. Ser også at denne drikken har noen entusiaster i Norge, men tipper vørterøl også gjør susen.

Mer om Victoria Durnak og hvilke bøker hun har gitt ut her.

Relaterte artikler