– Stort sett så skriver jeg ikke

Rune Chr

Så sitter du i et ganske stort rom, på et av to fulle bord og hører på Rune Christiansen snakke om litteratur og hvordan skrive den. Stort sett romaner, men også dikt. Som var der Christiansen begynte, selv om han nå for lengst er i fortsettelsen med fjorårets svært så markante Ensomheten i Lydia Ernemans liv. Og mens han snakker finner du av gammel og forsømt vane fram penn og notisblokk. Og skriver ned noe av det han sier.

Rune Christiansen: Stort sett så skriver jeg ikke, det er normalen.

RC (om et ikke-eksisterende behov for plot): Jeg vil jo ikke vite hvor jeg skal.

RC (om begynnelser): Jeg vil ha en inngang som sier klart og tydelig fra at du er i gang med å fortelle noe.

RC (om det at han er så glad i det franske og så god på det): Jeg husker Ola Bauer kom bort til meg en gang, jeg tror det var i 1992 eller der omkring, han dulta borti meg og sa: «Faen, Rune, jeg visste ikke at du hadde flysertifikat.» Og jeg sa: men det har jeg da ikke. Og han sa jo. «Du har jo så peiling på flyging.» Og jeg skjønte at han hadde lest Dypt mørke, romanen min, hvor det er noen fly med. Så kikka jeg på nytt i den romanen og så at det jeg hadde skrevet om å fly strakk seg til ord som cockpit og spak, og det er nok litt sånn med det franske også. Jeg leser med like stor glede engelsk litteratur og svensk litteratur og hva har du.

RC (om å skrive om det en ikke nødvendigvis har mellomfag i): Det tilhører tross alt diktekunsten: å skrive om baksiden av månen, eller hva som foregår i en stall.  

RC (om farsfigurene sine): Jeg bruker fravendte, bortvende farsskikkelser, jeg har villet se på en type konflikter som ikke springer ut av en veldig stor avstand mellom mennesker, men nesten tvert imot, og det første med foreldre barn relasjonen er at den ene er på vei inn, den andre ut og bare det er smertefullt. Man får høynet dødsbevissthet av å få barn. Jeg har snakket med flere som sier det samme, og i romanene mine bruker jeg forholdet far/ barn for å få det fram, det ligger bare i ryggmargen min.

RC: Jeg vil også forlate det jeg skriver. Det blir ingen trilogi om Lydia, for å si det sånn. Og da tar det litt lenger tid og må en større grad av konsentrasjon til for å komme i gang med noe nytt.

Relaterte artikler