Sommerdagboka: Linn Strømsborg

TI MINUTTER FØR SOMMEREN

Jeg går til og fra jobb, det lukter syriner og jeg har funnet en vei gjennom en park i stedet for å gå langs veien. Jeg har allerede gått uten strømpebukser syv dager i strekk, glemt paraplyen min hjemme selv om det var meldt regn, men regnet lot vente på seg til jeg kom inn døra på jobb, så alt gikk bra. Alt gikk bra.

En fyr fortalte meg at det ikke var lov til å plukke syriner. Hvordan ville det sett ut om alle gjorde det? Da ville det ikke vært noen igjen. Jeg plukka et par allikevel. De visner fort selv om de blir satt i vann med en gang jeg kommer hjem.

Jeg snakka med en venninne om hvordan sommerferiene da vi var små varte i en evighet, mens nå går tida så mye fortere. Jeg vet at tida ikke går fortere, den går så fort den går. To måneder som 10-åring var ikke lengre enn to måneder som 30-åring. Jeg la meg sikkert også tidligere på kvelden, men sto kanskje også opp tidligere. Jeg pleide å sette opp telt i hagen til farmor. Et lite, dumt telt, der jeg lå og leste. Under syrinene. Som jeg husker som om de blomstra hele sommeren, men de visner jo i juni. De fleste mener at sommeren begynner i juni. Sommeren begynner når syrinene visner.

Jeg spiser is og tar noen ganger av meg skoene på kontoret, legger sokkene nedi, går barbeint til og fra posthylla. Åpner vinduet. I fjor hørte jeg noen i passasjen utenfor vinduet som øvde på en sang de skulle synge på sommerfesten. Jeg jobba overtid. Det er lett å jobbe overtid om sommeren, det er så lyst hele tida. Timene går uten at jeg tenker over det. De øvde på «Moon river», en sang jeg ikke visste jeg kunne før jeg plutselig hørte den utenfor vinduet. Jeg fant den på Spotify og satte den på repeat. Gikk ikke på sommerfesten for å høre den live. Men kjørte den i øreklokkene hele veien hjem.

I sommer vil jeg bade før jobb. Sykle nedom Sørenga, svømme, dusje i kalddusjen, sykle videre til jobb. Jeg har satt meg et mål om å bade minst 15 ganger. Jeg har bada en gang allerede, men det teller ikke. Det skjedde før jeg satte meg målet. Og det var så kaldt! Men alt gikk bra. Jeg drukna ikke. Jeg frøs ikke i hjel. Alt gikk bra.

I sommer vil jeg se en soloppgang, før jeg legger meg.

I sommer vil jeg lese alle bøkene jeg har lånt på biblioteket. Alle bøkene jeg har kjøpt gjennom vinteren og våren. Alle bøkene jeg har stabla på nattbordet mitt. Solkremflekker og døde fluer skal sverte noen av sidene. Jeg skal lese alle historiene mens jeg selv ligger på gresset eller på stranda. Ligger helt stille, mens verden snurrer og historiene går. Side etter side.

I sommer vil jeg være glad og lett. Jeg vil unnslippe regnet, eller gå hjem i det, som jeg gjorde den gangen det regna så mye for noen år siden. Et sånt tungt sommerregn som trakk gjennom alle klærne, men som ikke var kaldt. Jeg kunne ikke kjenne forskjellen på lufta og regnet. Ikke huden min eller klærne heller. Jeg bare gikk hjemover, skifta da jeg kom hjem. Så at sola dukka opp igjen utenfor vinduene.

Juni, juli, august. Det er sommeren. Men jeg tjuvstarta i mai. Jeg har spist sju is, bada en gang, plukka to syriner, gått uten strømpebukse i sju dager i strekk. Lest fire bøker. Ikke sett en soloppgang før senga. Men alt gikk bra. Alt gikk bra.

- Linn Strømsborg, 31. mai, Oslo

Relaterte artikler