– Skrivetid, skrivetid, skrivetid!

I fjor utkom Tiril Broch Aakres første roman Redd barna, og i år vinner hun først Ungdommens Kritikerpris for den, før det nå avsløres at årets Bjørnsonstipend går til henne. Bjørnsonstipendet skal gå til en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til, står det i statuttene til stipendet. Og i juryens begrunnelse skriver de blant annet at de «ser frem til flere sterke utgivelser.» Vi kan avsløre at Tiril jobber med ny roman som utkommer snart, men vi tillater oss allikevel å forstyrre litt i arbeidet for en gratulasjon og noen små spørsmål.

FF: Gratulerer med Bjørnson-stipend! Hva føler du nå?
TBA: Litt månebedotten, som de sier i Bergen. Glad, beæret og inspirert! Bjørnsonfestivalen er en flott litteraturfestival. Jeg gleder meg veldig til å komme til Molde i september.

FF: Hva skal du bruke penga på? Soft-is og jordbær? Skrivetid og inspirasjonsreise? Noe helt annet?
TBA: Skrivetid, skrivetid, skrivetid!

FF: Redd barna er nylig utkommet i pocket – slik at så mange som mulig kan ta den med seg på stranda og på ferie i år uten at det blir overvekt i strandbag og bagasje. Men hvis de skal ha med seg noen flere bøker, hvilke ville du anbefalt?
TBA: Min faste sommerlektyre, som jeg har anbefalt før og gjerne anbefaler igjen, er Syndere i sommersol. Og Tove Jansons Sommerboka, selvfølgelig. Og så har jeg nylig oversatt en roman jeg liker veldig godt, nemlig Jenny Offills Avdeling for grublerier. Den anbefales på det varmeste. Den kommer først på norsk i august, men man kan jo dra på stranden da også, forhåpentligvis. Selv har jeg planer om å lese noen bøker jeg fikk anbefalt på litteraturfestival i Kiel i forrige uke: Dorte Nors, som jeg ennå ikke har lest, og den franske forfatterinnen Marie-Hélène Lafon.

Relaterte artikler