Postmoderne jul

Vi stiller noen av årets aktuelle forfattere noen julete spørsmål mer eller mindre knytta til deres aktuelle utgivelse. I dag: Bjarne Riiser Gundersen, forfatteren av den Bragepris-nominerte Da postmodernismen kom til Norge.

FF: Så, hvordan ville en postmoderne jul se ut?
BRG: Det måtte være en overdådig og forvirrende fest, der høykulturens alvor og andaktsstemning blandet seg med kitchens glitter og pyntesyke. En feiring hvor førmoderne sakrale tradisjoner ble sauset sammen med dagens spinnville bildedelingskultur, og hvor språket viste fram sin evne til å skape forunderlige nye verdener for oss, gjennom myter og fortellinger, begreper og forestillinger. En dag hvor salmer og poplåter, fugl og fisk, teologi og hedenskap ble rørt sammen i en myk, velsmakende grøt.

Med andre ord: omtrent nøyaktig som den jula vi har i dag.

FF: For en glede! Hvem håper du får Da postmodernismen kom til Norge til jul i år?
BRG: Det ærlige svaret: alle som én. Tanter og fettere, venner og følgere, folk og fe. Det mer spissformulerte svaret: tja … kanskje nissen selv? Jeg unner ham å legge beina på en skammel når alt er over, skjenke seg et glass og lese en forhåpentligvis underholdende og tankevekkende fortelling om hvordan både vi og han har havnet i det kulturelle landskapet vi står i i dag.

Relaterte artikler