Ønskediktet

Jan Erik Vold, 1971. Foto: Jeppe Jul Nielsen

Jan Erik Vold – poet, poet, poet og poet (og mye annet, selvsagt, men først og sist: det vi nettopp nevnte). Og en såkalt kanonisert sådan. Så kanonisert, i praksis, at det skal godt gjøres – som nordmann med fullført 12-årig skolegang – ikke å kjenne til minst ett av diktene hans, og ha en formening om hans poetiske stemmeleie. Med et såpass stort nedslagsfelt følger også et rikt antall innganger til forfatterskapet. To millioner Vold-lesere = to millioner individuelle lesninger av «Kulturuke». Hvilken linje, hvilken strofe, hvilket dikt liker du best? «Lena»? «Funny»? Det om kyllingvinger i Vøyensvingen? Det om Jeanne Moreau? «Morgenkaffediktet»? «Pornodiktet»? «Oppfordring til pils»? Meditasjonen om pappas røkejakke? Kuben av intet? Postkortet fra Hawaii? Sangen om sorgen?

Flammefestivalen 2013 skal Jan Erik gjøre noe han aldri har gjort før: underkaste seg sitt publikum. Hele opplesningen vil baseres på forhåndsinnmeldte requests. Nominér ditt favorittdikt via skjemaet nedenfor, eller legg det inn i kommentartråden på Flammes Facebook-side. Opplegget er enklere enn enklest: kun én stemme pr. person. De diktene som får flest stemmer, blir lest opp. Observatører fra Det tyrkiske forfatterforbundet er utsendt for å tilse at poeten overholder spillereglene. Fram til festivaldagen vil vi holde dere løpende orientert om hvordan topp 15-lista ser ut.

Blir det en populistisk kveld, med dikt kun fra Mor Godhjerta og kykelipi? Eller blir poeten utstyrt med en kontraintuitiv, antipopulistisk leseliste, dominert av konkret poesi, skøytedikt og glemte perler fra dypet av En som het Abel Ek? Det er opp til deg å bestemme. Som de sier i kampanjene: Don't vote? Don't complain.

Relaterte artikler