Nytt år, ny bok: Rune F. Hjemås

Selv om det allerede er noen uker sida vi bikka et nytt kalenderår og la 2017 bak oss, så er det stadig 50 uker igjen av dette nye året. Kanskje har det alt fått noen riper i lakken, som man sier, men det er mange mandager og fredager igjen å fylle. Det kommer for eksempel en bokvår, og i den anledning har vi tatt oss en snakk med noen av vårens forfattere om det nye året, og litt til. I dag: Rune F. Hjemås som slipper romanen Aurora om bare noen få uker!

«Et nyttårsforsett er et uttrykt mål, en plan eller et ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet. Blant populære nyttårsforsett er å spise sunnere eller spise mindre, slanke seg, lese mer, studere hardere, drikke mindre, drikke mer, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere, se mindre TV, være god mot medmennesker, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer eller bli en mer bevisst forbruker.(...) Nyttårsforsetter er kjent for ikke å vare så lenge man egentlig har hatt til intensjon.»
- Wikipedia

FF: Har du et nyttårsforsett, Rune F. Hjemås?
RFH: Nja, jeg er vel mer typen som går rundt med en jevnt selvbebreidende stemme i hodet, og ikke samler opp alt rundt nyttår. Forbedringspotensialet er utvilsomt tilstede på de fleste områder, men jeg har vel etterhvert innsett at det er en helårsjobb. Drift, vedlikehold, kanskje en liten oppgradering i ny og ne. Ingen spektakulære løfter. Jeg ville blitt en dårlig politiker.

FF: Hvorfor tror du det er sånn?
RFH: Januar er ikke den beste måneden for forbedringer. Her handler det om å komme seg gjennom vinteren som best man kan, med de midler og den livsstil man måtte ha for hånden. Jeg setter min lit til vårrengjøringen - både den fysiske og den mentale. Med våren kommer lyset og energien og pågangsmotet. Inntil videre: unnskyld meg mens jeg ligger her på sofaen og bingewatcher Twin Peaks.

FF: Men har du trua på 2018, da?
RFH: Joda, må jo det. Jeg tror det blir et år med uventede oppturer og nedturer, som vanlig.

FF: Er det noe spesielt du savner fra fjoråret allerede?
RFH: 2017 ble, noe overraskende, et ganske bra år. Jeg hadde ærlig talt ikke høye forventninger til et år som skulle innledes med innsettelsen av Trump, men ved årsslutt kunne man i alle fall til en viss grad konstatere at verden ennå henger sammen. Jeg har fine minner fra '17, men vil ikke si at jeg egentlig savner noen av dem. Minner har det som regel best der de hører hjemme, i fortida.

FF: Nytt år, ny bok - hva er dine tanker nå som det kommer ny bok fra deg?
RFH: Det begynner å bli en slags rutine, selv om det alltid føles spesielt å være ferdig med en bok. Jeg er kanskje litt mer avslappet nå enn tidligere, vet at en bokutgivelse i Norge som regel skaper minimalt med oppstuss. Og det passer meg i grunnen fint. Det beste med å gjøre ferdig en bok, er at jeg da endelig kan begynne å jobbe med noe nytt.

(Bilde øverst: Konsentert arbeid med manus i Gunnarshús, Reykjavik, oktober 2017.)

Relaterte artikler