Men Finansavisen kan ikke skrive

Finansavisens bakside

Finansavisens (FA) bakside (som skryter på seg det såkalte skråblikket på verden) hevder i dag at «Kultur-Norge er skrekkslagne over den kommende kulturpolitikken til de blåblå»: Kultur-Norge (K-N) representant i notisen er, som vi ser, Dag Solstad. Ingen sitater fra Solstad, riktignok, eller andre medlemmer av K-N, bare denne tilstandsrapporten (skrekk og slag), før avisa selv følger opp med: «Baksiden minner om at kultur ikke bare dreier seg om å få et sugerør inn på statsbudsjettet». Og mon tro om ikke det er på tide å bli reellt skrekkslagen. Ingen føringer i den Gud så vittige setninga, er det vel? La oss kaste alle som jobber med Kultur i Norge i samme sekk og la oss slå fast at alt de bryr seg om er å snylte på resten av befolkninga. FA følger så denne inviterende linja opp med å referere til en fersk SSB-rapport (Statistisk Sentralbyrå) som sier at over halvparten av norske 16-19-åringer har et lavere ferdighetsnivå hva gjelder lesing enn resten av befolkninga. De er altså ikke veldig gode til å lese. FA: «Når færre og færre kan lese bøkene deres, er det på tide å komme seg inn på statsbudsjettet, er tankegangen til norske forfattere.» Og hvor skal man egentlig begynne?

Kanskje med det mest opplagte: Kultur-Norge er mer enn bare forfattere. Mye, mye mer.

Og fortsette med det nesten like opplagte: Forfatterne i Kultur-Norge tjener ingen penger når de blir lest, de tjener penger når de blir kjøpt. Av enten Norsk Kulturråd institusjonelt, eller norske lesere i en bokhandel individuelt. Det hender at de får seg en pris i ny og ne også, men mest i ne. Og det er altså ikke de tenåringene som sliter med lesinga som kjøper flest bøker i Norge. Lite visste vi at det var her hele bok- og kulturmarkedet lå, siden det nå, med dette fallet i ferdigheter, er forsunnet.

Og dernest den logiske bristen i Baksidens påminnelse om at «kultur ikke bare dreier seg om å få et sugerør inn på statsbudsjettet» og avsløringen av norske forfatteres samlede tenking: «på tide å komme seg inn på statsbudsjettet». For hvordan kan de ha sugerør i statskassa når de ikke engang er inne på budsjettet? Og hvordan kan da FAs Bakside så triumferende minne oss på at kultur handler om mer enn sugerør og snylt, når det ikke handler om det en gang? 

Og så må det vel også sies at det ikke heter å få et sugerør inn på statsbudsjettet. Hva skal man med et sugerør noe? Det må nesten være i hvis det skal gjøre jobben sin. Kanskje like greit at tenåringene ikke kan lese, da, når Finansavisen ikke kan skrive.

Forresten: merkelig å single ut Solstad når det gjelder K-N og sugerør og statskassa, da DS mottar æreslønn fra staten på 200.000 skattefrie kroner i året (vel fortjent) og vil fortsette å gjøre så for resten av livet. Ingen panikk i Drammensveien med det første.

Og så var det det med skråblikket og at vi skulle bare være morsom. Ok. greit. Men så vær morsom, da. Ikke bruk det triste faktum at tenåringene i landet leser dårlig, til å kalle et ganske annet segment av samfunnet for snart desperate snyltere. Og er det ikke, uansett hva du måtte synse om litteratur og kompani, ordentlig sprekt av avisa å bruke denne retorikken mot en foreslått budsjettpost som utgjør mindre enn en – 1 – prosent av samla budsjett? Eller er det banke opp de små vi må for å være morsomme? Er det der glimtet i øyet ligger?

Relaterte artikler