Månedens tilbud: Victoria Durnaks "Deep shit, Arkansas"


Rett over nyttår flyttet Victoria Durnak til Skien. Hun mottok Skiens Kunstnerstipend og skal dermed få bo der i hele 2016, hvor hun blant annet skal jobbe med en oppfølger til fjorårets Torget. Vi gratulerer og gleder oss! Og mens vi gleder oss, og venter, så slår vi til med et nyttårstilbud på gode, gamle Deep shit, Arkansas. For bøker går jo som kjent ikke ut på dato. Men hvordan ser forfatteren på bøkene etter at det har gått en stund?

FF: Hva tenker du om «Deep shit» nå som det har gått noen år? Er du glad i den?
VD: Har det med bøkene mine som med minner generelt, plutselig kan jeg få en sterk erkjennelse av å være midt i dem. Jeg er glad i alle utgivelsene mine fordi de fortsatt lærer meg mye om hva jeg er interessert i og hvordan jeg ønsker å jobbe.

FF: Tittelen er, i tillegg til å være et sitat fra Thelma & Louise, også for en slags sinnstilstand å regne; så hvordan har man det egentlig når man er i deep shit, arkansas?
VD: Du prøver febrilsk å handle for å komme deg ut av en forvikling. Omgivelsene er kjente (naturen i Arkansas kan være forvekslende lik den vi har i Norge), men noe føles malplassert.

FF: Hvorfor valgte du filmmanusformen?
VD: Å være på reise handler om sortering og katalogisering. Hvordan ser det ut? Hvem møter man? Hva er det å spise? Det korresponderer med filmmanusformen der sceneanvisningene er for seg, replikkene for seg. Det er samtidig ingen mulighet til å være inni karakterenes hoder eller komme med informasjon som ikke er visuell, det bryter jo DSA ofte med. Det gjør boka til en roman.

FF: ...og i og med at romanen har filmmanusform, hvem ser du for deg i de ulike rollene, hvis du kan velge fritt? Hvem spiller hun som er mest deg, for eksempel?
VD: Boka slutter med å foreslå at Danny DeVito spiller G.A. og Ingrid Espelid Hovig spiller MORMOR, jeg synes fortsatt at det passer. Når det gjelder karakteren som heter JEG … kanskje en menneskeversjon av Chihiro fra «Chihiro og heksene»?

Kjøp boka for bare 79,- og ta den med deg på tur. Eller les den hjemme med beina på radiatoren.


Relaterte artikler