– Kanskje dette er grunnen til at man ikke skal debutere som 18-åring

Glede. Selvtillit. Mestringsfølelse. En viss optimisme. Er kanskje noen av tinga man kan tenke seg at en bokdebutant føler når han eller hun får boka i hendene. (Sjekk for eksempel Ingvar Ambjørnsens beskrivelse av fenomenet i «Hvite niggere».) Men da denne vårens yngste forfatterdebutant, Nora Aschim, fikk sin første utgivelse, «Unngå øyekontakt», i hende i går ettermiddag ble hun øyensynlig blek om nebbet. Og slo blikket ned.

FF: Du så nesten litt redd ut da du fikk boka i hende, hvorfor det?
NA: Vel, jeg er ganske redd for at folk skal lese boka. Og jeg er redd for at ingen skal lese den. Og jeg er redd for at de som leser den synes den er dårlig. Og jeg er redd for at jeg synes den er dårlig. Dessuten jeg er redd for trykkfeil.

FF: Du sa også, liksom til deg selv, at boken ikke vil deg noe vondt og det er vel sant? Og: en veldig fin tanke?
NA: Jo, det er vel det. Selv om ingen liker den, så kan ikke boka i seg selv gjøre meg noe.

FF: Bortsett fra frykten som plutselig kom, er du glad? spent? tom? gira?
NA: Jeg var jo glad først. Og gleden kommer nok tilbake. Når jeg bare slutter å skjelve og hyperventilere. Nei, kanskje dette er grunnen til at man ikke skal debutere som 18-åring.

Relaterte artikler