– Jeg liker å møte familien til folk

Der noen kanskje skygger løypa når svigers eller en venns besteforeldre dukker opp, løper NORA EIDE andre veien: inn i de ennå ukjente armene til andres familier.

I april ga Nora ut novellesamlingen «Familien din». Det er hennes første bok. Den har blitt uvanlig godt lest og mottatt av kritikere. Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv skriver at «… Familien din er en uvanlig helstøpt bokutgivelse. Den gir en presis skildring av våre forestillinger om blod og vann, og hver gang man ler, gjør det alltid bittelitt vondt.» Merete Røsvik Granlund i Dag og Tid skriver at «... Nora Eide er akkurat så nådelaus som ein god prosaist må vere,» og at hun «... lukkast med å seie noko vesentleg om familiens rolle (...) og ho gjer det med idérikdom, pasjon og presisjon.» Blant andre. Vi tar en liten prat med førstereisforfatteren om hvordan det har vært - og fortsatt er - på denne første, for henne uforutsigbare, seilasen.

FF: Hvordan har det vært å debutere som forfatter? Har det gått som forventa? Gitt mersmak? Avsmak? Blodsmak?
NE: Hei, Flamme. Jo, det har vært litt forskjellig. Mye varm blodsmak bakerst i svelget på grunn av nerver, og en god del avsmak når jeg innser at jeg har googlet meg selv tre ganger i løpet av en time for å se om noen snakker om boka. Men aller mest gøy. Å gi ut bok er gøy. Og rart. Folk sier gratulerer og gir deg high fives og kollegaer tror plutselig at du er smartere enn du egentlig er. Det er fint.

FF: Boka heter som du så klart vet «Familien din» og novellene, historiene handler alle om familiære relasjoner av en eller annen art. Var dette klart fra første tekst eller ble veien litt til etter hvert som du skrev den?
NE: Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i familie. For meg er familierelasjoner de absolutt-nummer 1-uten tvil-mest spennende relasjonene som finnes. Jeg liker å møte familiene til folk, jeg liker å vite hvor mange søsken folk har, jeg liker å vite navnene på søsknene, jeg liker å sjekke hvilke kjendiser som har eneggede tvillinger, jeg liker å holde meg oppdatert på Kardashian & Blac Chyna-problematikken, jeg liker å se filmer hvor store familier reiser på ferie i små campingvogner, og jeg liker innmari godt å bli med folk hjem på familiemiddag, sitte og lytte etter stedene hvor samtalen gnisser, for det er jo alltid noe som gnisser i familier. Slekta er en av de få tingene i livet man i utgangspunktet ikke kan velge seg, og det gjør at familieforhold både kan være veldig enkle og veldig vanskelige.

Så, da jeg begynte å skrive på det som til slutt ble «Familien din», visste jeg at det skulle ha noe med familie å gjøre, men jeg visste ikke hva. Det tok meg kanskje 500 forkastede sider å finne ut nøyaktig hvilken familietematikk jeg skulle skrive om.

FF: Hvor har ideene til alle historiene og portrettene kommet fra? Fra bøker? Eget liv? Eller har du kanskje observert mennesker rundt deg og levd deg inn i dem?
NE: Selve ideen til boka kom egentlig fra VGs julesentral. Det var et tilbud VG lanserte for noen år siden, hvor folk som ikke hadde noen å feire jul med, ble koblet sammen med familier som hadde en ledig plass rundt bordet på juleaften. Jeg husker at jeg så det tilbudet og tenkte at det var skikkelig smart og nyttig. Og så tenkte jeg at det var synd at tilbudet bare fantes i jula, de burde opprettet en slags nettside hvor folk kunne finne seg en familie året rundt. VG burde opprettet en nettdating-side for familier. Ut fra den tanken kom den første novellen om personen som nettdater seg til nye foreldre, og når den første novellen var klar, så jeg et tema som jeg kunne skrive videre på, og så ble det ei bok på et vis.

FF: Er du selv overrasket over hvordan den ferdige boken ble? Og i så fall på hvilken måte?
NE: Mer enn jeg er overrasket over den ferdige boka, er jeg overrasket over at det ble en ferdig bok i det hele tatt, si ;-)

FF: Leste du utelukkende noveller mens du jobbet med den?
NE: Jeg skulle gjerne sagt at jeg leste mange kritikerroste novellesamlinger mens jeg skrev, men jeg hadde ikke kapasitet til det. Når jeg gjør noe som føles risikabelt på et område av livet, må jeg ofte overkompensere med trygghet på andre områder av livet. Så, når jeg var dypt nede i bokskrivinga, noe som føltes ganske skummelt, holdt jeg alt annet trygt og forutsigbart. Jeg hørte for eksempel ekstremt mye på Ashanti og Blink-182. Jeg leste alle Harry Potter-bøkene to ganger, så Parks and Rec for åttende gang og kjøpte mye Dundersalt og drikkeyoghurt.

Men, i periodene jeg ikke skrev så mye, leste jeg alt jeg kom over av Lydia Davis og det vil jeg anbefale alle å gjøre. Hun er en nydelig fin kur mot skrivetørke. Hun bare åpner opp tusen hull i hodet. Mye av det jeg har skrevet, har vært vage svar til Lydia Davis, selv om vi absolutt ikke skriver på samme måte eller om de samme temaene. Jeg bare liker å skrive til henne.

FF: Sent på 90-tallet skreiv litteraturkritiker Tom Egil Hverven et berømt essay om familien, eller fraværet av familien i skjønnlitteraturen før nevnte titall (90-tallet) hvor den til gjengjeld gjorde seg veldig gjeldene i flere sentrale utgivelser. Plutselig skulle «alt» handle om familien. Hvordan opplever du familien tilstedeværelse i norsk litteratur? Underdrevet? Overdrevet? Rimelig?
NE: For meg, som har en fascinasjon for familierelasjoner, er tilstedeværelsen av temaet absolutt rimelig. Og nå er ikke jeg en litteraturviter på noen måte, tvert i mot, jeg er en enkel tekstforfatter fra Westerdals som noen ganger roper LOL i stedet for å le på ordentlig, men jeg må likevel si at det er interessant at du skriver «plutselig skulle alt handle om familie». For handler ikke alt om familie uansett? Er ikke alt vi ser rundt oss familie, eller produktet av familie?

Jeg tenker i hvert fall at det meste starter og slutter med familie, og at det kan være en av grunnene til at temaet kommer opp på nytt og på nytt i litteraturen. Familie rommer så ekstremt mye, og kan belyses fra så mange vinkler, at jeg mener det er plass til mange, mange flere historier om temaet. Men, ikke glem, dette kommer fra noen som skriver om familie, og som gjerne vil at du skal lese det jeg skriver om familie, så hvem vet.


Nora Eide debuterte med novellesamlingen «Familien din» tidligere i vår.

Relaterte artikler