Jeg husker: Joakim Kjørsvik

Boka Jeg husker av Joe Brainard er nylig utkommet på norsk. I denne spalta har vi bedt noen fine folk skrive egne tekster basert på samme lest som Brainard gjorde (at de begynner med Jeg husker...) men i dag har vi fått lov til å trykke et par tekster fra den helt ferske boka til Joakim Kjørsvik, som passende nok heter Folk jeg husker.

Folk jeg husker (utdrag):

Svenske-Laura

Jeg husker Svenske-Laura. Hun kom fra Danmark. Svenske-Laura var spinkel som et fugleskremsel. Hun gikk i fargerike klær fra Fretex. Hun pleide å gå rundt i nabolaget vårt og skrike: Det var ikke mig der gjorde det! Det var sgu ikke mig der gjorde det! Hvorfor Svenske-Laura het Svenske-Laura, selv om hun var dansk, var det ingen som kunne si. Hva hun gjorde her i bygda, var også en gåte. Og hva det var Svenske-Laura ikke hadde gjort, var det ingen som visste, men de fleste mente at det måtte være Svenske-Laura som hadde gjort det.

*

Onde Ove

Jeg husker Onde Ove. Var han egentlig så ond som folk skulle ha det til? Ja, jeg tror faktisk det.

*

Reidar

Jeg husker en gammel tjukkas jeg førte en kort samtale med på Rett Inn Bar. Han het Reidar og satt i en elektrisk rullestol av edleste merke. Jeg har møtt meg selv i døra mange ganger, sa han, heldigvis var det en svingdør. Så lo han. Jeg humret høflig. En vittigper, denne Reidar. Jeg møtte ham igjen noen uker seinere. Han sa det samme en gang til, det med svingdøra. Så lo han. Det der fortalte du forrige gang jeg møtte deg, Reidar, sa jeg, kan du ikke komme opp med noe nytt, for en gangs skyld? Det sa jeg ikke, sa han. Jo, det gjorde du, sa jeg. Nei, sa han. Jo, sa jeg. Reidar ristet på hodet. Nei, jeg sa ikke det, din drittsekk, du snakker nok om deg selv! Reidar nikket mot døra. Jeg snudde meg, og der så jeg jaggu meg selv rulle irritert ut på fortauet i den elektriske rullestolen min, mens jeg så meg over skuldra og viste ham fingeren.

Relaterte artikler