«Jeg har vært så redd og så glad.»

Håvard J. Nilsen har nettopp utgitt sin andre bok - og første roman - «Du». Her har han delt en tekst med oss om hvordan det var å jobbe fram boka, om å skrive på natta og om å lage spillelister. Om at det gikk, om at det går an. Her kan du lese Håvards tekst:

Det er så rart at romanen er ferdig, at alt arbeidet nå har tatt fast form og blitt til noe som finnes uavhengig av meg. Jeg skrev boka i Drammen og i Trondheim. Ikke lenge etter at debutboka mi kom ut våren 2017, begynte jeg å sirkle meg inn mot nytt stoff , og jeg husker at jeg ringte redaktøren min Nils-Øivind og lufta to idéer jeg hadde. Han likte den om Gud best.

Jeg har en lapp her blant alle de andre lappene og notatene, skissene og idékartene mine: «natten til 24. juli 2017: begynte jeg på den nye boken i natt, sånn ordentlig?» Var det da det begynte? Jeg husker i hvert fall at jeg satt på gulvet i storsalen på Danvik folkehøgskole, der jeg jobba. Det var høst, og elevene spilte Just Dance på lerrettet mens jeg skrev ei av de første skissene til det som ble til Du. Det brant den kvelden, det gnistra, og i løpet av de neste to og et halvt årene skulle jeg sitte nattevakt i foajeen og skrive mens elevene sov, jeg skulle skrive meg gjennom sommernettene i leiligheta oppe på Åssiden, og den siste delen av arbeidet gjorde jeg her i Trondheim, høsten og vinteren 2019–2020.

Jeg er glad at jeg ikke visste, da jeg begynte, hvor krevende det kom til å bli. Da det gikk opp for meg, var det heldigvis for sent å snu. Jeg måtte gjøre dette, måtte se at jeg tålte det, at jeg ikke ville gå i stykker. Jeg har vært så redd og så glad. Etter at boka gikk i trykken i mars, har jeg blitt sittende ved arbeidsbordet utover nettene. Jeg har bare pusta ut, tenkt, hørt på musikken jeg skrev boka til. Det har vært som om jeg har kommet hjem fra ei lang, vakker og fæl reise. Noe er annerledes, jeg er ikke den samme lenger.

Mens jeg har skrevet, har jeg laga ni Spotify-spillelister; «Du vol. 1–9». Her er alt fra halvdårlig trance til new age-piano, funeral doom og post-rock. Hvis jeg skulle plukke ut én blant de 423 låtene på disse listene, som fanger opplevelsen av å skrive Du, ville jeg ha valgt Rhian Sheehans «Elegy For The Past». Her er den.

Tenk at det gikk. Tenk at jeg ikke ble ødelagt.

***

Boka til Håvard finner du hos din lokale bokhandel. Du kan for eksempel klikke og hente den hos ARK eller Norli, eller du kan bestille den rett hjem i postkassa di fra oss her.

Relaterte artikler