Irriterer meg ennå (9)

«True Grit» er både en roman og to filmer blitt. Den siste, laga av brødrene Coen, ble satt stor pris på av undertegnede. Filmen er ikke på noen måte irriterende. Men filmens undertitler derimot. De irriterer. Da den første gang gikk på norske kinoer, i 1969, med John Wayne i den en av hovedrollene, fikk den undertittelen: «Jente med mannsmot.» Som sier alt du trenger å vite om opprettholdelsen av en maktubalanse kjønnene imellom også innenfor populærkulturen. Menn har mot, sier den, kvinner er hysteriske. Når de en sjelden gang, som i denne filmen, utviser mot, må vi understreke det sjeldne i dette ved å gjøre kvinnen om til en mann. En slik undertittel ville neppe blitt brukt i dag, kan vi kanskje slå oss til ro med, men når det er sagt: journalist og forfatter Mikael Godø gjenbrukte den uten forbehold og ironi i en artikkel fra 2011 om Coen-brødrenes re-make av filmen. Det var sågar artikkelens overskrift. Så helt fri går kanskje ikke vår tid.

Og hvilken norsk undertittel fikk så den nye utgaven av «True Grit»? Jo, «Et ekte mannfolk». Som mest sannsynlig er ment å sikte til filmens mannlige hovedkarakter, Rooster Cogburn, nå spilt av Jeff Bridges, men i og med at filmens forteller er den 14 år gamle jenta Mattie Ross, spilt av Hailee Steinfeld, kan man se for seg at den er et nikk også til henne og et mer subtilt ekko av det nå kasserte begrepet mannsmot: for så framfusen og modig er hun at hun er et ekte mannfolk! Det er ikke sikkert at dette var bevisst hos hvem enn det er som lager norske titler og undertitler på internasjonale kinofilmer, men desto verre egentlig om det skjer ubevisst.

Og når vi først er inne på det får heller ikke romanforfatter Charles Portis (som ga ut boka «True Grit» i 1968) slippe helt fri her, for se bare på navnet han ga den lille mannsmodige jenta: Mattie Ross. Matt og Ross. Det er ikke bare ett, men to mannsnavn gjtt til jenta. Bevisst eller ubevist, hvem vet, men Charles har nok tenkt et sted langt der inne at en uredd kvinneskikkelse ikke kan hete Scarlett, Elizabeth eller Dorothy, her må det sterkere lut til. Hun er jo ikke en hysterisk og skvetten damsel in distress, heller.

Relaterte artikler