Hvor skal du i sommer? (8)

Merdø

Blir det ferie i år? Hvor drar du? Hva har du for planer? Utlandet, kanskje? Eller Norge? Vi har bedt et knippe forfatter (og mennesker) fra rundt om, å lage minireiseguider fra sine steder, store og små, i tilfelle en av oss, eller alle, drar forbi i løpet av sommeren. I dag: MiRee Abrahamsen om Merdø.

Merdø – arendals sydlandske sommerhemmelighet

Det er når du innser at du glemte å dra med den siste fergen til fastlandet, at du vet at du er på et bra sted. Jeg sitter under vinranker og spiser «kibling», stedets spesialitet; frityrstekt sei med nederlandsk krydder, hva nå det enn er. Gradestokken murrer rett under tretti. Sanden på strendene ligger jomfruhvit. Den stygge fergen Trau forsvinner, det skummer rasende i kjølvannet. De to blide servitørene kommer meg til unnsetning. «Du kan sitte på med oss». Livet er på det vidunderligste når løsninger bare renner inn av seg selv. Og sørlendingene – de er fanden meg et easy-going folkeslag! Båthaik. Spørsmålet er bare: «Vil jeg egentlig tilbake?»

Om sommeren forvandles Arendal til en summende turistby. Men hvor drar arendalittene selv? Svaret er Merdø – en tidligere uthavn, lett tilgjengelig med ferge. Forvirringen begynner allerede på kaia i Arendal. Ikke bare én, men to ferger sloss om min gunst. Merdø. Lang æ. Stum r. Mæædø, som arendalittene selv sier det. Merdøferga og Merdøruta presenteres i et salig virrvarr av skilt og plakater. Kort sagt – det går en ferge hver halve time. Jeg ender opp på Merdøferga. For skarve seksti kroner troner jeg keiserlig alene på det øverste dekket mens fergen pløyer vannet gjennom Galtesund – sundet som skiller Tromøy fra Hisøy. Hver bredd er pyntet med velfriserte plener, trebrygger og ekstragavante trehus; vitner om Arendals storhetstid som handel- og skipsfartsentrum. De søvnige arendalittene har hatt sin periode med ekstravaganza og dekadanse, de også. Underveis passerer vi konkurrentfergen, Trau. Den er stygg som bare juling, og et raskt blikk er nok til å forstå hvordan den fikk nettopp det navnet. I det fjerne de to fyrene: Store Torungen og Lille Torungen som hvert år inntas av jazzfestivalfolket på sommeren. På Tromøysiden står en svakt hjulbent kvinne og blotter sin fagre barm av hjertens lyst. Måkeskrik, skinnende svaberg – blinkende som i et glatt panterøye, sjekter, til venstre – «Maagereiret». Der bodde Gabriel Scott. I sjøen, sorte fisk. Fergen gjør en kort stopp på Rævesand, før vi setter kurs for Merdø.

Idyllhelvete. Allerede på brygga reiser den seg; en kompakt vegg av den mest intense sørlandsidyll som tenkes kan; de små stiene, trange veier, forseggjorte skipperhus i rødt og hvitt, velholdte brygger på rekke og rad, hager med bueganger, roser, sjasminer, liljer og markblomster i alle verdens farger. Det smeller i en vimpel. På det meste bodde det 144 mennesker her, de hadde tollstasjon, vertshus, losstasjon, skipsverft, skole og postkontor. Fremdeles bor det folk her året rundt, men om sommeren er det solsultne Arendalitter som dominerer. At det er så strøkent her er mystisk, for alle jeg passerer ser ganske late ut der de dovner seg i hagene med vinglass, småsover i solen eller bare stirrer ut mot havet, som seg hør og bør når havet først ligger der fremfor en.

På venstre og høyre side brer sandstrendene seg ut. Jeg lunter mysende gjennom idyllen, og kommer til Merdøs vestre ende, nær området som så muntert kalles for «Gravene». Her er strandliv med plenty av solsvidde kropper, saftige enger, og hipp hurra for allemannsretten, dersom du ikke eier et kapteinshus, vær så god å slå opp ditt eget telt.

tag og tare

Jeg krysser enga, tasser på stien gjennom krattskogen og er med ett ute på raet; rullesteinsstranda. Havet er så blått, funkler så intenst, at jeg får vondt i øynene. Fyrtårnene reiser seg rake, hvite og ensomt gigantiske mot horisonten. Mellom dem og Danmark, er det bare åpent hav. Et forblåst tre, og høyt, gult gress som suser i brisen, gjør sitt til å gi Merdø et kypriotisk preg. Skoger av kaprifolium sprer sin milde parfyme, blander seg med eim av salt tang. Fuck you, Provence. Det er Merdø som gjelder. Jeg balanserer på de glattslipte stenene, grunner på hva «mærd» egentlig kan være. Det høres ut som «faen» eller «dritt» - «merde» på fransk. Det er neppe noen av delene.

Jeg traver rundt hele øya, og det er mye lengre enn jeg antok. De smale stiene går i sikk-sakk, passerer svaberg og krattskog, og ender opp ved museet, et gammelt skipperhus. Det er stengt. Men kafeen ved siden er åpen. Mellom vinranker, og et vell av grønne planter spiser jeg stedets fiskesuppe mens en tjukk måke stirrer på meg fra sidelinjen. De siste årene har noen reggae-entusiaster arrangert reggaefestival her ute. Det passer inn i dette litt sydlandske. Sydlandsk og romantisk - så romantisk at det nesten er irriterende. Og når jeg oppdager at den siste fergen allerede har lagt fra kai, tenker jeg bare «jaja». Skal man strande et sted i verden, er ikke Merdø et dårlig sted.

Forslag til lesestoff:
Gabriel Scott: Kilden
Karl Ove Knausgård: Min Kamp 3 (med handling fra Tromøy som ligger rett på innsiden av Merdø)

MiRee Abrahamsen

Relaterte artikler