Hvor skal du i sommer (5)

Se hva vi har her - idyll.

Blir det ferie i år? Hvor drar du? Hva har du for planer? Utlandet, kanskje? Eller Norge? Vi har bedt et knippe forfatter (og mennesker) fra rundt om, å lage minireiseguider fra sine steder, store og små, i tilfelle en av oss, eller alle, drar forbi i løpet av sommeren. I dag: Flammes tidligere praktikant og Skagbo, Naja Søtje om Skagen.

JEG ER 26 SOMRE GAMMEL

Og ikke én har jeg opplevd uten Skagen. Jeg kom faktisk hjem fra min siste tur siste uke. Som du kan se på bildet, hadde jeg med meg en venn. Han var på vei til å reise fra Norge og Europa, men først ville han gjerne se Skagen. Jeg hadde preiket Skagen hellig, så lenge min venn og jeg hadde kjent hverandre. Jeg ville ikke skuffe ham og viste derfor noe av det jeg syns er byens beste skyts:

SANKT HANS AFTEN
Ahem. Sankt Hans er overstått for i år, men for fremtiden vil jeg anbefale Skagen rundt den 23. juni. For meg er det da sommeren kickstarter: Vi spiser jomfruhummerhaler (sjøkreps) med brød og dilldressing, og jordbærterte til dessert på Oddevej 11. Går ned til Sønderstrand. Der samles skagboere og turister på fyrbakken, til taler, sang (Holger Drachmanns Erindringen) og kjempebål med heks på toppen lagd, av en av de lokale skolene. Det kan se slik ut: Erindringen og bål

 Oi: Med mindre du planlegger å bo på Brøndums Hotel, er det et eventyr å bo hos Orla og Oddbjørg i Oddevej 11. Orla er fra Aalborg og Oddbjørg fra Stryn og sammen driver de sitt bed & breakfast med skjeve vinduer, høyt til taket og utepeis.

GrenenGRENEN
Lei eller medbring sykkel (det er så deilig og flatt i DK). Sykle ut til Grenen, tuppen av Danmark. Ta Sandormen det siste stykket, eller spaser der ut. Stå med ett bein i Kattegat og ett i Skagerak, men vær forsiktig så du ikke blir tatt av en sterk strøm og ender livet der. 

SOLNEDGANGSKIOSKEN OG GL. SKAGEN
Rundt klokken 22.30 går solen ned i Gl. Skagen, og du bør være der. Gl. Skagen ligger en rask sykkeltur unna Skagen. Der ferierer rike Københavnere i gudeskjønne sommerhus og timeshareleiligheter. Sykle til Solnedgangskiosken, kjøp deg en gammeldaws isvaffel med guf, en fransk hotdog eller en kold fadøl og se i solens retning. Når den forsvinner i havet applauderer du med de andre fremmødte. Dette skjer hver kveld sommeren over, og jeg finner det i alle fall veldig sjarmerende og hyggelig.

Er det regnvær (det kommer alltid regn) kan du besøke spaet på Ruths Hotel, også i Gl. Skagen. Etterpå kan du spise Moules Frites eller drikke en seriøst lekker varm sjokolade i brasseriet.

SkaldyrsfadHAVNEN
Når du er sulten og tørst: Dra til havnen. Spis varme fiskefrikadeller med remoulade og løgkompot, skaldyrsfad, fishn'n'chips og pandestægt rødspætte. Drikk bjesk (akkevitt med lokale urter og planter) og kolde bajere. Forhåpentligvis kan du sitte på kajen med sol i ansikt og se på lystbåtene. Både Fiskerestauranten og sjappene ved siden av har herregod mat, hva du velger kommer an på humør og pengepung.

SLAGTER MUNCH
Munch-time! Du må forbi Slagter Munch. Butikken er Danmarkskjent og derfor kan du rissikere å stå i lang kø midt på sommeren. Forhåpentligvis kommer du ikke midt på sommeren og kan istedet vade inn og meske deg. Leverpostejen er et must – kjøpt den, sykle forbi bakeren, kjøp et lekkert rugbrød, smør på et godt lag med lun leverpostei og legg evt en skive agurk på, for sunnhetens skyld. 

Oi: Det er mye mer å oppleve. Det er Skagen Museum med Skagensmaleriene. I midten av juli kan du se Verdensballetten under åpen himmel ved den Tilsandede Kirke! Liker du viser, fadøl og folk, er Skagen Vise Festival, 4-7 juli, et hit. Og opp i alt må du ikke glemme å dra på stranda. Og la tiden være. Ta det med ro og gå i avslappa klær. Glemme internett. Lese og høre. Bare være og nyte det. Det er egentlig det som er viktigste å gjøre i Skagen. Hip Hip Hurra!

 IMG_1991

Naja Søtje

Relaterte artikler