Hvor skal du i sommer? (1)

Stavanger. Oljebyen.

Blir det ferie i år? Hvor drar du? Hva har du for planer? Utlandet, kanskje? Eller Norge? Vi har bedt et knippe forfatter (og mennesker) fra rundt om, å lage minireiseguider fra sine steder, store og små, i tilfelle en av oss, eller alle, drar forbi i løpet av sommeren. Først ut: Janne Stigen Drangsholt om Stavanger.

36 TIMER I STAVANGER

Fredag
Ragnar Hovland har skrevet at han skjems så fort han krysser grensen til Vestlandet, fordi alle har så nye og strøkne biler at det virker som de er blitt nyrike over natten alle som én. En god utflyttervenninne som bor på Oslo øst synes Stavanger ser ut som Disneyland.

Tettheten av Porsche Cayenne og Mulberry Bayswater er utvilsomt større enn de fleste andre steder. Den tanken har nok allerede slått deg, der du står utenfor Food Story (Løkkeveien 41) fredag morgen og vurderer om du skal gå inn og spise frokost. Det er ingenting å tvile på. Food Story oppfordrer oss til å signe maten og nyte livet, og her kan du trygt sitte både lenge og vel og nyte lokale råvarer og god kaffe. Om det skulle være fullt på Food Story kan du ta turen opp til Ostehuset (Hospitalsgata 6), som tilbyr en nesten like god, men hakket dyrere, start på dagen.  

Har du med deg barn, kan dere så spasere bort til Ajaxparken (Nykirkebakken), oppkalt etter forfatter Andreas Jacobsen. Kommunen kaller den en «jungelinspirert lekeplass for kreativ lek», og stativene er polstret både her og der sånn at man skal være sikre på at ingen skader seg. Reiser du imidlertid uten barn, kan det være fint med en spasertur i området rundt Domkirken og Breiavatnet.

Så er det på tide å besøke Oljemuseet (Kjeringholmen), som er gøy for både store og små og som også huser Bølgen og Moi, hvor du kan sitte på bryggen og nyte nygrillet makrell.

Når du har spist deg mett vandrer du langs den Blå Promenade i retning Skagenkaien, og går kanskje også innom galleriet Skur 2. Deretter er det vel på tide med litt shopping, og da tar man turen til Øvre Holmegate, den såkalte Fargegaten, som både rommer tradisjonell Stavangersk arkitektur og særpregede butikker og caféer. Om man er ute etter å kjøpe Mulberryveske er det bare å fortsette videre til Breigata og videre opp mot Søregata, hvor designbutikker som Høyer, Karma og Rolfsen holder hus.

Shopping kan være utmattende for både store og små, og om du har med barn kan du nå ta turen til hotellet for å slappe av, eventuelt ta dem med til Tango (Nedre Strandgate), hvor takterrassen kan tas i bruk nesten uansett vær. Her kan man kjøpe champagne i glass og pleie trøtte føtter.

Så går man tilbake til hotellet for å legge igjen varer, samt ta på ny lebestift, for deretter å sette kursen mot restaurant Renaa (Breitorget 6). Her er det forøvrig viktig å unngå et bord i nærheten av kjøkkenet, om man ikke trives med stekeos. Etterpå kan man ta del i oljeeventyret i form av dyre drinker på Hall Toll (Skansegaten 2) eller dyrke en mer alternativ livsstil på Cementen (Nedre Strandgate 25).

Lørdag
Etter frokost kan barnefamiliene setter kursen mot barneavdelingen på Stavanger bibliotek, som ligger i Sølvberget, for deretter å besøke Barnemuseet (Musegata 16). For de mer eventyrlystne anbefales en togtur til Sandnes, hvor man kan besøke Vitenfabrikken (Storgata 28) og deretter spise en nydelig lunsj på Charles & De (Langgata 41). Man bør også få med seg en kaffe på Coffeeberry (Ruten), samt gå innom artige butikker som Smak og Små i Langgaten.

De som reiser alene kan ta seg en tur langs Mosvannet og bruke noen timer på Stavanger Kunstmuseum (Henrik Ibsensgate 55). Lunsj bør legges til bakgården til Matmagasinet ((Eiganesveien 1), og etterpå kan man få med seg lørdagsjazzen på Newsman (Skagen 14). De barnefamiliene som har tatt turen til Sandnes blir nok værende utover ettermiddagen, mens de som har valgt å bli i Stavanger kan nå ta turen til Geoparken utenfor Oljemuseet, som er en litt annerledes bypark med materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien.

På lørdagskvelden kan man spasere gjennom Gamle Stavanger til middag og konsert på nye Stavanger konserthus (Sandvigå 1). Et annet alternativ er å legge middagen til Sabi Sushi (Pedersgata) og deretter få med seg en konsert på Tou Scene ((Kvitsøyegata 25).

Hva bør man unngå i Stavanger?
Når man vandrer rundt i Stavangers gater er det lett å bli forført av synet av tilsynelatende kontinentale mennesker som sitter utenfor Le café francais (Østervåg 30) og spiser croissant og drikker kaffe, men her er det viktig å bare fortsette å gå. Det samme gjelder Godt brød ved Sølvberget. Den ser fin og innbydende ut, men stikkordene er lang kø og mye penger. Skal man kjøpe med seg mat i en fart er Renaa Xpress (Breitorget 6) et langt bedre alternativ.

Hva leser man i Stavanger?
Jeg burde kanskje sagt Tore Renberg eller Einar O. Risa, men jeg sier heller Kolbein Falkeids Samlede dikt og Lene Asks Hitler, Jesus og farfar.

Janne Stigen Drangsholt

Relaterte artikler