Hvor brenner det, Tine-Jarmila Sir?

Vi lanserer med dette en ny spalte for våre bokaktuelle forfattere. Tine-Jarmila Sir har nettopp gitt ut den brutale og knallsterke diktsamlinga "Hvis". Den har fått alle oss på Flamme-kontoret til å gråte. Hvis, altså. Vi håper den kommer inn i denne bokhøsten som en mørk og litt farlig hest.

FF: Hvem var din første fiktive flamme? Altså en person fra en bok eller film som du blei litt forelska i eller ville være som?

TJS: Kan stemmen til Anne Cath Vestly telle?

Da jeg var liten hadde jeg en kassett med Mormor og de åtte ungene. Den hvor lastebilen blir stjålet, vet du (spoiler alert). Og jeg husker at hun innledet med å snakke om at jeg (lytteren) kanskje var syk i dag, og at det kanskje ikke var noen hjemme som kunne lese for meg. Jeg husker at jeg lå på magen foran høyttalerne i stua, så tett som det bare gikk an, og følte meg så trygg på grunn av stemmen hennes.

FF: Hva gjør deg sinna?

TJS: Folk som ikke kan oppføre seg. Det er ei lang liste, så jeg lar det bli med det.

FF: Hva synes du om skriverådet: Skriv der det brenner?

TJS: Jeg skriver der det ulmer og gløder rødt. Er det full brann er det uoversiktlig og vanskelig å puste (i rommet). Ulmer det, kan jeg blåse for å fyre opp flammene og se hvor fort det sprer seg, eller så kan jeg helle litt vann på og gå ut en tur og ta en pause. Men å skrive der det er varmt og farlig - absolutt. Jeg vet ikke hvordan jeg ellers kan skrive.

FF: Hva skriver du om da?

TJS: Alt jeg er redd for å si høyt.

FF: Kan du fortelle om en heftig leseropplevelse du har hatt det siste året? Den behøver ikke å være bra.

TJS: Uten tvil, A little life, av Hanna Yanagihara. Jeg leste den ikke før i fjor sommer, fordi jeg alltid mister smak på å lese noe som får masse oppmerksomhet (jeg vet ikke hvorfor), ei heller mursteiner (vi kan kalle det forpliktelsesangst). Men så plukket jeg den opp da jeg skulle flytte. Jenta mi var hos besteforeldrene en uke for at jeg skulle pakke sammen leiligheta vi da bodde i, men jeg vandra heller rundt med nesa i den boka konstant.

Jeg tar meg fremdeles i å tenke på Jude, hovedkarakteren, og lure på hvordan det går med ham. Som om han er en helt ekte person. Og det har jeg ikke vært ute for, verken før eller siden. Mørket i den boka er så vondt og ekstremt, men likevel så gjenkjennelig for leseren. Følsomheten for og i språket gjør at følelser, selv om ekstreme, blir overførbare og tilgjengelige. Et eksempel på et ekstremt godt håndverk i nyere tid.

Og så må jeg legge til Infinite Jest, men den teller kanskje ikke fordi jeg leser den annet hvert år? Men den burde alle prøve seg på. Om ikke gjennomføre, så hvert fall prøve. Og ikke hopp over fotnotene. Den er verdt all frustrasjonen. Hvis ikke, er den en jævel av en dørstopper.

FF: Har du noen gang vært skikkelig fan av noe? Av hva?

TJS: Jeg er fan av folk som utsondrer ro, og som ikke lar seg stresse av andres uro.

Og folk som evner å få triangel og tamburin til å høres bra ut.

FF: Kan du fortelle om den gangen du brant deg? Hva skjedde da?

TJS: Den metaforiske brannen? Nei. Det ulmer ennå, og faren for spredning er stor.

Den bokstavlige brannen? Ja. Da jeg fikk kokende vann over hele brystet og måtte bruke sommeren med å dekke til hele overkroppen pga fare for arrdannelser.

FF: Har du blitt starstruck? Av hvem?

TJS: Første gang jeg så Lars Saabye Christensen helt på ordentlig. Vi var på vei inn samme dør, men jeg gikk bare forbi og rundt kvartalet og måtte gå av meg nervøsiteten.

FF: Hva liker du best? Peis eller leirbål?

TJS: Peis. Da innbiller jeg meg at jeg har et fang å legge føttene i. Leirbål blir for mange mennesker.

FF: Hvilken låt synes du er finest: Light my fire av The Doors eller Eternal Flame av The Bangles?

TJS: The Doors sin er den beste, men brua på Eternal Flame er en guilty pleasure. Men har du hørt Steinar Raknes sin versjon av I´m on fire? Ingenting slår den.

FF: Hva gjør deg tullete glad?

TJS: Når jeg ser nabohunden (golden retriever, som jeg drømmer om). Han smiler med hele ansiktet bare du i det hele tatt møter blikket hans.

Få tak i Hvis.

Relaterte artikler