Hvor brenner det Ole-Petter Arneberg?

Hvem var din første fiktive flamme? Altså en person fra en bok eller film som du blei litt forelska i eller ville være som?
Willy. Altså han i Hvor er Willy?

Hva gjør deg sinna?
Penger.

Hva synes du om skriverådet: Skriv der det brenner?
Jo, men så gjør det føkkings vondt. Jeg liker å skrive når skorpen begynner å legge seg. Disse selvbiografiene forkledd som litteratur virker helt besatt av brann. Husk at dramaet av Henrik Ibsen er viktigere enn dramaet i ditt eget liv. Litteraturen er større enn The Matrix, som den alltid har vært.

Hva skriver du om da?
Død og Facebook.

Kan du fortelle om en heftig leseropplevelse du har hatt det siste året? Den behøver ikke å være bra.
Jeg leser nå A Journey in Ladakh av Andrew Harvey. Den kunne godt blitt behandlet som Bibelen her til lands. En får en introduksjon til tibetansk buddhisme av en fyr som virkelig klarer å skildre som vismann og bonde. Fra barnsben av lærer dette fjellfolket å behandle alle ting rundt seg som om det var deres egen mor (eller overført: den som har vist deg livet). Jeg tror faktisk de har skjønt det i flere tusen år.

Har du noen gang vært skikkelig fan av noe? Av hva?
Tidligst: Turtles?
Seinest: Lee Chang-dong. Se Peppermint Candy, Oasis, Secret Sunshine, Poetry og Burning, hans nyeste film. Sjelden symbiose av relevant samfunnskritikk, sprø karakterer, bygd og by, sosialrealisme i hånd med modernistiske virkemidler. It’s the shit. Jeg elsker han.

Kan du fortelle om den gangen du brant deg? Hva skjedde da?
Jeg beit meg i tåa.

Har du blitt starstruck? Av hvem?
Owen Wilson i Paris. Jason Schwartzman i New York. Jo, jo, jo: Jeg hadde absolutt min Wes Anderson periode, men den er forbi, og takk og lov for det.

Hva liker du best? Peis eller leirbål?
Ute i skauen med et skikkelig bål skulle vært et fast helgeritual i mitt liv, for det er rett og slett bare koselig med peis. Og koselig er stort sett verdt å unngå. Det var riktignok tilfredsstillende å brenne hundrevis (kanskje tusen?) med sider av manus her i forrige uke, alle utskrifter og versjoner rett i peisen … let it all burn! … til lyden av Fordlandia av Jóhann Jóhannsson. Kan man bli en herligere klisjé?

Hvilken låt synes du er finest: Light my fire av The Doors eller Eternal Flame av The Bangles?
Har jeg noe forhold til The Bangles. Jeg tror ikke det. Atomic Kitten sin versjon derimot.

Hva gjør deg tullete glad?
That’s what friends are for.


Relaterte artikler