Hvis vi snakka om 8. marsBlant Flamme Forlags mange bøker, finnes det en hel haug med bøker skrevet av kvinner. Det er bøker om å være mor, om å være venninne, om å være sterk og svak, om å lengte etter noe annet, om å lengte etter noe som var, om å være forelska i menn, om å være forelska i kvinner, om å leve i verden slik vi kjenner den i dag, om å lengte etter en verden slik vi håper den blir i morgen. Vi har snakka med noen av forfatterne bak dem her, om 8. mars og hva denne dagen betyr for dem:

Rannveig Revhaug (siste utgivelse: Passasjer, 2014): Hvis vi snakka om fotball

Sant nok tilbringer jeg mindre tid på tribunen enn før, men får stort sett med meg kampene hjemmefra. Av og til vinner vi, men det hører til sjeldenhetene. Cupfinaleseieren i 2014 var minnerik i så måte: For en dag, og for et engasjement! Nå er vi vel omtrent på bunnen av tabellen igjen, men der har vi vært før. Man gir jo ikke opp kampen bare på grunn av dårlige odds. Jeg har heia siden jeg var liten, og er fast i trua. Vi har fortsatt mye å vinne.

Ruth Lillegraven (siste utgivelse: Atlanten, 2015): Eg tykkjer 8. mars er ein god dag til å tenkje over kva som kan bli betre - likestillingsmessig - i det norske samfunnet, som likeløn. Men det er også ein dag der ein kan gle seg over kor godt me på mange vis har det, og sende ein takksam tanke til dei som har gått framfor og kjempa fram alt som godt er - til dømes lang foreldreperm og full barnehagedekning. Kanskje framfor alt er det ein dag til å tenkje på kvinner i andre land som ikkje har alt det me har, tenkje på korleis me kan støtte dei som opplever tvangsgifte, vold og mishandling, vere solidariske med kvinner utanfor landets grenser, slik me lenge har vore solidariske med kvarandre. Forfattarane Ayaan Hirsi Ali og Amal Aden har sagt at det er eit stort problem at velutdanna, opplyste vestlege kvinner er så likesæle til problem utanfor sin eigen sfære. Slik bør det ikkje vere! God kvinnedag til alle!

Thea Trøen Bjertnes (siste utgivelse: Vi står her, 2014): 8. mars er den dagen jeg tenker ekstra mye på likeverd. Jeg har ingen spesielle rutiner for 8. mars, men jeg er takknemlig for alt som gjør meg mer oppmerksom på hvordan vi kan oppnå større likeverd. Les den boka som fikk deg til å tenke på hva feminisme betyr for deg. Hør på de sangene som fikk deg til å oppdage noe nytt. Se de filmene som inspirerte deg til å kjempe for det du støtter opp om eller tror på.

Jeg leste Det handlar om dig av Sandra Beijer, og måtte tenke mer på hva som er viktig for meg. Jeg hørte "Never Is a Promise" av Fiona Apple, og tenkte på hvor viktig det er å få lov til å føle alt og ingenting uten at noen tviler på følelsene. Jeg så filmen Ikke naken som er regissert av Torun Lian, og ble varm inni meg av hva slags framtidsplaner Selma og Andy hadde.

Inger Wold Lund (siste utgivelse: Noen er nødt til å elske meg, 2016): For et års tid siden gjorde jeg en lesning i forbindelse med en utstilling i Napoli. Etter lesningen kom en mann bort til meg og sa at han likte arbeidene mine, og at han fant dem svært kvinnelige. Raskt, før jeg fikk sagt noe, skyndte han seg å legge til at han ikke mente det som en fornærmelse.

Så lenge det å bli assosiert med mitt kjønn, og arbeidene gjort av andre som også har mitt kjønn, kan tolkes som en fornærmelse er kvinnedagen en nødvendig anledning til å sette lys på strukturer i samfunnet som burde vært rokket ved for lenge siden.

Og, god feiring!

Kjersti Wøien Håland (siste utgivelse: Panikk!, 2015): Den internasjonale kvinnedagen betyr for meg å markere solidaritet med alle som kjempar for å oppnå likestilling. Den betyr å hugse historia vår, og den betyr ikkje minst at vi skal innsjå at det er ein god veg å gå for å oppnå målet. Det er meget sannsynlig at vi må kjempe ein del for å behalde dei rettighetane vi allereie har oppnådd. Det er ein miks av takknemlighet, kampvilje og stolthet som preger denne dagen. På det personlige planet betyr dagen ein del for meg fordi feminisme har vore eit skjold mot antagelser om min personlighet som eg er uenig i. Eit verktøy for å forstå verda og sosiale mekanismer som usynliggjer og objektiviserer kvinner. Ein måte for meg å forstå at den gamle historia som fantes der ute om kjønn og kva det seier om ein, ikkje er den einaste.

God markering!

///

God markering fra oss også! Stå på krava; skriv, snakk, diskutér, lytt, gå i tog, demonstrer, pass på og ta plass. Det er viktig, for oss alle. Og helt tilslutt tillater vi oss å minne om 8. mars-pakka, 3 bøker til prisen av en halv.
Flamme på!

Relaterte artikler