Hva slags er du?

Lukas Moodysson

Jeg tenker innimellom at det fins tre forfattertyper. Det fins de dyktige, de som vet hvordan det gjøres, det som kan skrive så bra som bare det, og vite alt mulig om livet, være så pålitelige og kloke som bare det, men som ikke tar noen ordentlige sjanser, de stiller seg aldri midt i stormen, de dummer seg ikke ut. Noen av disse forfatterne skriver fantastiske bøker, noen skriver helt uinteressant.

Så har du de som alltid står midt i stormen, men uten sjanse til å navigere, de har gått seg helt bort, men de er ærlige og oppriktige i sin søken, de er (nesten) aldri uinteressante, de er til og med interessante når de mislykkes, men de er også frustrerende, for de vil ikke egentlig være så stedville som de er.

Så har du den tredje kategorien, som er de som forener de to første, de som står midt i stormen samtidig som de prøver å navigere, de er både skikkelige og dypt personlige. Det fins veldig få forfattere av den typen. Jeg føler selv at jeg hører til i midten. De stedville. Men iblant og innimellom syns jeg at jeg får til enkelte tekster hvor jeg faktisk navigerer kaoset. Ikke gjennom en hel bok eller film, men noen setninger her og noen scener der. Men det er sånn jeg vil skrive, jeg vet ikke om jeg noensinne kommer til å klare det, men det er dit jeg vil. Jeg vil ikke skrive smarte og flinke tekster.

- Lukas Moodysson

Relaterte artikler