Hva leser ungdommene... i Kristiansand?

1962680_525083670938756_1226947239_n

Den 12. mars deles Ungdommens Kritikerpris ut i Oslo, og vi er spente som fy, for vi er så heldige at to av Flammes forfattere er nominert denne gangen. Kjersti Wøien Hålands Dommedøgn og Nils Chr. Moe-Repstads 19 forgiftninger er blitt lest av ungdommer fra hele landet og nå skal de altså kåre en vinner av disse to og seks andre nominerte bøker. Ja, vi gleder oss! Og mens vi venter, så kontakta vi skolebiblioteket ved Kristiansands Katedralskole Gimle i hjembyen til Moe-Repstad for å høre hva ungdommen leser der. 

Flamme Forlag: Er det noen lånetoppliste hos dere?
KKG Biblioteket: På utlånstoppen hos oss finner vi for tida bestselgende ungdomsbokforfattere som John Green og Lauren Oliver, men også «voksenbestselgere» som Jojo Moyes og krim. Høyt oppe på lista vår denne måneden finner vi også Agnes Ravatn med Operasjon Sjølvdisiplin. Vi har nemlig snakket varmt for Agnes i forbindelse med et nynorskprosjekt vi har hatt, og er glade for at det viser igjen på utlånsstatistikken! Klassikere på engelsk som Harper Lees To kill a mocking bird og Jane Austens Pride and Prejudice finner vi også på topplista vår denne måneden, samt noen norske klassikere – Agnar Mykles Sangen om den røde rubin er for eksempel en gjenganger.

FF: Er det en spesiell sjanger som utmerker seg?
KKG: Vi mener vi har sett en endring hos oss i løpet av det siste året fra fantasyserier og dystopier til bøker som handler om selveste Livet, gjerne med mye følelser og alvor.

FF: Og til sist, har dere som bibliotekarer noen egne anbefalinger dere vil komme med?
KKG: Vi er opptatt av at ungdom skal få lese akkurat det de har lyst til og prøver å tilpasse våre anbefalinger til den enkelte låner. Ber du oss om en anbefaling, skal du gå ut fra vårt bibliotek med den aller beste boka for akkurat deg under armen. Det er vårt mål, samtidig som vi ønsker å åpne mange forskjellige dører inn til litteratur og kultur for våre lånere utover den litteraturen som enkelt selger seg selv. Vi følger spesielt med på unge forfattere som skriver om erfaringer fra unge liv som ikke nødvendigvis selges som ungdomslitteratur; Eline Lund Fjæren og Maria Navarro er noen eksempler på forfattere vi har anbefalt i det siste. Vi har også flere Flammefavoritter som vi gjerne anbefaler, som Parissyndromet av Heidi Furre og Linda Klakkens diktsamlinger (Mamma, kone, slave og Skriv ferdig boka om livet ditt). Vi gleder oss også til å få lest Dommedøgn av Kjersti Wøien Håland, som vi tror kan passe fint til noen av våre lånere. Vi pleier også å knytte våre anbefalinger opp mot aktuelle ting som skjer både her hos oss og i den store verden. Denne uka har vi for eksempel beat-uke her på Kristiansand Katedralskole Gimle. Derfor anbefaler vi beatlitteratur i alle kanaler og regner med at vi finner bøker som Lawrence Ferlighettis A Coney Island of the Mind og Den siste beatpoeten av Linda Klakken høyt opp på utlånsstatistikken neste måned.

Relaterte artikler