Flammes høstliste 2014

Høstens utgivelser ved tre av dem

Flamme Forlag presenterte sin høstkatalog – last den ned her! – på Tronsmo bokhandel i dag morges. Årets bokhøst forlaget rommer ti titler innen flere sjangre, inkl. to erfarne og kritikerroste forfattere som tidligere har utgitt på andre forlag.

Ingvar Ambjørnsen gjør et lite sidesprang fra Cappelen Damm, hvor han utgir romanene sine, for å utgi en bok om hvordan han holdt på å slutte som nettopp romanforfatter et dramatisk junidøgn i 2010. Boken Farvel til romanen er blitt en flott og gjennomillustrert bok om et av Norges mest folkekjære forfatterskap og hvordan det nesten havarerte.

Nils Chr. Moe-Repstad, som ble Bragepris-nominsert for fjorårets dobbeltdiktsamling Teori om det eneste, utgir i år 19 forgiftninger. Dette er en diktsamling om forgiftning i vid forstand – om infeksjoner, virus og epidemier, men også miljøforurensning, politisk korrupsjon og økonomisk utbytting.

Høstens første bok utkom alt i slutten av juli og heter Vi står her. Den er skrevet av høstens eneste skjønnlitterære debutant, Thea Trøen Bjertnes, og er en diktsamling om et traumatisk far og datter-forhold. Høsten rommer også flere diktsamlinger, derav en gjendiktning av Lawrence Ferlinghetti, grunnleggeren av City Lights bokhandel i San Francisco og utgiveren av Allen Ginsbergs Howl. Jan Erik Vold har plukket dikt fra hele Ferlinghettis karriere, og beretter i etterordet om sitt møte med den gamle beatpoeten på amerikansk grunn i fjor sommer. Siste diktsamling ut i høst blir Geir Gulliksens første poesiutgivelse siden 2008, Ung trost klokken fem om morgen i en brusende alm. Vi er stolte over å få lov til utgi Gulliksen hos oss.

Vi har tre romaner på høstlista, skrevet av tre forfattere som alle har utgitt på Flamme tidligere. Den første er Kjersti Wøien Hålands andrebok, Dommedøgn, en katastroferoman fra en liten bygd på Vestlandet. Lotta Elstads Et eget rom er en feministisk satire om den aldrende Anna Louisa Millisdotter, som etter et 15-årig eksil lar seg lokke ut i offentligheten igjen, mens Victoria Durnak i år utgir sin fjerde bok, Jeg og du, en roman om en ung jente og et titalls gjenstander fra Finn.no.

Vi utgir også, som så mange andre forlag i høst, en VM-bok. Vår utgivelse er ført i pennen av Frank Lande, som ikke har reist til Brasil for å følge kampene, men som derimot sittet i sofaen sin i Hammerfest med en 3-åring på det ene kneeet og en laptop på det andre. Boka hans handler både om fotball, tv-tittingens natur og det flerkulturelle fellesskapet i verdens nordligste by, og den har fått tittelen Fotball-VM sett fra sofaen. Helt til slutt har vi en sakprosadebutant som har skrevet boka TAGGING – en bok om stygt som pent, som tar for seg graffitien og streetartens bøllete lillebror, tagginga. Jo T. Brochmann guider deg gjennom Oslos taggelandskap med mobilkamera i hånda og et par kilo estetisk teori i skulderveska.

Relaterte artikler