Flammehøsten 2016

Sommerferien er over, og bokhøsten er allerede på vei inn i bokhandelhyllene og avisenes boksider. Og nå også på denne bloggen! Her er noen utvalgte titler:

Tre av høstens bøker ramla inn på det sommerstengte kontoret alt siste uka i juli; Atle Hålands Vannfall er en bok om oppvekst og opprør i en liten sørlandsbygd. Erlend Wichne er aktuell med den lekne trær / fall / flakse / stå / topp / hopp som følger opp fjorårets debut Hav, sløyd. Vi utgir også vår andre oversettelse av Geoff Dyer, denne gangen er det utvalgte essays fra hele hans karriere som nylig er utkommet. Samlinga Det jeg egentlig ville si favner et bredt og variert forfatterskap som vi er stolte over å kunne utgi på norsk.

I slutten av august kommer kortprosasamlingen Et lite skritt for mennesket. Fotografier (1985–2018) av Rune F. Hjemås, som med dette utgir sin fjerde bok, men sin første hos oss. Samlinga beveger seg fra Beograd til Pyongyang, fra Oslo til Trondheim, fra hit til dit, i litterære blinkskudd som finner seg godt til rette i det norske kortprosa-landskapet.

Videre i høstmånedene ventes et storverk fra Nils Chr. Moe-Repstad som med sin åttende bok feirer 20 år som forfatter. Samlinga Wunderkammer (27 kataloger) rommer over 700 trelinjersdikt som utvider dette allerede ambisiøse og kritikerroste forfatterskapet.

Den konseptuelle Audun Mortensen gir i høst ut sin åttende bok. Nylig historikk består av rundt 400 korte tekster basert på faktiske bilder delt på Instagram, som Mortensen har plukket ut over en 5-årsperiode.

I slutten av september kommer vår egen Linn Strømsborgs tredje roman, Du dør ikke. Dette er en rørende, men også underholdende roman om hvordan en ofte uforklarlig og tilsynelatende årsaksløs angst kan prege mennesker, unge som eldre, og alt man gjør og ikke gjør for å leve med den. Du dør ikke er boka for alle som leste Furuset, og alle som må lese den etter å ha lest denne. Vi gleder oss!

Tiril Broch Aakres andre roman utkommer i oktober og har fått tittelen Fjällräven gul. Denne sterke, velskrevne romanen følger opp kritiker- og lesersuksessen Redd barna, som hun vant Ungdommens Kritikerpris og mottok Bjørnsonstipendet for. Fjällräven gul blir en bok vi tror kommer til å bety mye for mange, akkurat som romandebuten hennes gjorde og fortsatt gjør.

Vi følger også opp fjorårets Skrivehistorier med årets Lesehistorier– som er, som tittelen tilsier, en samling tekster om det beste vi vet: å lese. Over 50 forfattere bidrar.

Dette blir en god bokhøst.

Flamme på!

Last ned katalogen over årets bøker her

Relaterte artikler