En forfatter jobber (3)

Cecilieililla!

Vi hører det hele tida, det er nærmest som et mantra: Det er umulig å leve av å skrive. Okay, men hva lever de av da, de som skriver? Flammeforfatter Cecilie Aurstad lever av å bringe kulturstoff i Elle. Hun setter pris på å ha en jobb å gå til, med en sjef som kan se at hun ikke surfer på nettet dagen lang.

 FF: Hva jobber du med «på si» og hvorfor akkurat denne jobben?
CA: Haha, «på si» ja. I realiteten er det litteraturen som er på si, for min del. Jeg jobber 100 % som kulturansvarlig journalist i ELLE. Det betyr at jeg får fylle magasinet med det vi har av musikk-, film-, litteratur- og TV-stoff, noe som er ganske fint å få jobbe med. Da jeg var 13 år skrev jeg i skoledagbøker at det var drømmejobben min, og det er det fortsatt. I tillegg jobber jeg litt frilans som tekstforfatter for et lokalt reklamebyrå hjemme i Hallingdal. Jeg har fått valuta for den Westerdals-utdannelsen, kan du si.

 FF: Hvor mye jobber du? (Når skriver du?)
CA: Fra 8–9 til 5–6 hver ukedag på kontoret, innimellom tar jeg med meg arbeid hjem i helgene. Dagjobben min er en slags livsstil, som krever mye utover arbeidstiden. Det er sjelden jeg klarer å legge den helt fra meg når jeg kommer hjem, det er alltid en mail jeg kan svare på eller et fotoopptak som må organiseres. Det hender jeg sliter med å finne hvilepulsen etter jobb. Skriving begrenser seg til kveldstid, helger og ferier. På sommeren etter mørkets frembrudd, siden jeg er litt for glad i sola. Det er vanskelig å prioritere og sette av tid til skrivingen på fritiden, jeg sliter litt der.

FF: Skriver du på noe nå?
CA: Ja, jeg har skrevet litt på noe de siste 2-3 månedene. Det er hardt å begynne helt på nytt. Men jeg har planer om å skru opp intensiteten nå! 

FF: Så det er ikke bare-bare å ha to skrivejobber?
CA: 
Jeg elsker å skrive, både redaksjonelt og skjønnlitterært, men det er ganske slitsomt å gjøre begge deler på én gang. Du blir lei av å sitte foran dataen på jobb hele dagen og gå hjem for å sitte foran dataen enda mer. Heldigvis fikk jeg bruke lang tid på Bare ukedager, det har på ingen som helst måte vært en umenneskelig arbeidsmengde. Men, det hadde sikkert vært lettere å skrive om jobben min innebar noe annet enn å… skrive .

FF: Hva er fordelen ved å å ha to jobber?
CA: To “jobber” er topp for variasjonens del! Og du føler deg som et supermenneske når du fikser begge deler på én gang. En annen veldig positiv ting er at jeg får utløp for alle de kreative sidene mine, og får brukt hele registeret mitt. Hadde jeg bare jobbet som journalist ville jeg sikkert lurt på om jeg ikke heller skulle blitt forfatter, og hadde jeg bare vært forfatter ville jeg sikkert tenkt at det var journalist jeg skulle vært. Det er også bra å ha to jobber når du pusser opp leilighet! Bare ukedager og Flamme har finansiert et par kilo sparkel, en del liter med maling og noen svindyre spisestuestoler.

 FF: Drar du nytte av jobben i skrivingen? Hvordan?
CA: Tja. Jeg skriver mye og er vant til deadlines og det å måtte produsere tekst kjapt. Jeg setter meg sjelden ned og venter på inspirasjon, for å si det sånn. Jeg vet at det bare er å begynne å hamre løs på tastaturet, fordi jeg må levere. Dessuten er jeg jo vant til å få tilbakemeldinger på ting jeg skriver, jeg er flink til å ta til meg det positive og ikke la meg knekke av negative. Det hender jeg skriver tekster i litt samme sjanger som Bare ukedager i ELLE, men det er egentlig to veldig ulike greier. Det er nok sjelden jobben har inspirert meg litterært og omvendt.

FF: Ville du skrevet fulltid om du kunne?
CA: Ne, ikke nå. Jeg elsker å ha en arbeidsplass å gå til og kollegaer å spise lunsj med. Og jeg trenger strukturen. Jeg hadde aldri klart å dra meg selv opp til klokka 09.00 hver morgen om jeg skulle sette meg alene foran Mac’en og skrive, uten en sjef som så meg over skulderen. Jeg tror jeg ville vært uforskammet mye på VGNett og Facebook, selv om jeg egentlig synes begge steder er ganske kjedelige. Jeg blir lett distrahert og er god på unnskyldninger. Jeg er nok først og fremst journalist, så forfatter (eller kvinne).

Relaterte artikler