Dystopisk trio

Framtida kan ofte føles skummel. Her er noen boktips for å enten bøte på bekymringa ved å lese mens verden uansett går til helvete, eller for å forberede seg på det verste.

Den første boka vi utga i år heter Alt etter havet og handler om en tidsreisende russer ved navn Ivan Ivanovitsj som ankommer den norske bygda Årdal i 2015 for å forsøke å forhindre at verden slik vi kjenner den går under. Det kan være skremmende lesning med tanke på at forfatteren knytter hendelser fra vår tid, slik vi kjenner dem fra nyhetene, til alt som i denne romanen går galt og en framtid vi bare må håpe ikke blir slik den Ivan Ivanovitsj gjennomlevde. Men blir den slik, så får vi vel også håpe på tidsmaskiner. Boka og forfatteren feires forøvrig på Perestrojka 16. februar hvis man vil komme.

I fjor utga vi vår fjerde oversettelse av russiske Vladimir Sorokin. Telluria er en samling tekster i forskjellige sjangre, men bundet sammen som en roman. Handlingen er lagt til det 21. århundre, til et Russland og en verden som etter en lang og blodig krig mot salafistene er splittet opp i et utall republikker, fyrstedømmer og monarkier, hvor noen styres av islamister og andre av «tempelriddere».

Selv om dette er dyster lesning, så er den også preget av en sort og absurd humor, som mange vil kjenne igjen fra Sorokins tidligere utgivelser.

Den tredje dommedagsboka vi har å skilte med er Dommedøgn av Kjersti Wøien Håland som utkom i 2014. Før Bølgen kom på kino, skrev Kjersti Wøien Håland en roman om ei vestlandsbygd og alle innbyggerne som alle forsøker å leve sine skjøre liv mens ei svær fjellblokk stadig truer med å falle uti vannet og således utslette bygda og alt liv. Her er det bare å si: Ein - to - tre - HELVETE!

Til slutt et lite PS til alle dommedagspreppere der ute: For de som vil være forberedt, hvis det går an, så anbefaler vi boka Postapokalypse nå! Håndbok i overlevelse av Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby. Fus for å være på deres lag hvis jorda går under!

Relaterte artikler