– Det må ikkje skje igjen

Så er to av fire puljer ferdigspilt. Tyskland og Portugal videre fra B-gruppa var ingen bombe, men hvem trodde at Hellas skulle slå ut Russland i gruppe A? Vi husker for bare en ukes tid siden, etter at Russland hadde banka Tjekkia, at eksperter i TV-studioer verden over snakka om hvor gode russerne er og så ferdige Tjekkia – og ikke minst Hellas – virka, som fotballnasjoner. Defensive, trege, gamle. Finito. Så går det to kamper og Tjekkia har vunnet gruppa og grekerne senket Russland – og vårt spørsmål er såre enkelt: Hvordan gikk det an? Hvorfor vinner ikke det beste laget?

Les svar fra Frode Grytten, Linda Klakken og Per Kristian Cani under.

Frode Grytten: Det er den uroa som har komme over oss, det er den kjensla, det er den redsla for at Hellas skal gjøre det igjen, at det skal skje igjen, det må ikkje skje igjen, men det kan skje igjen, å, gud, det kan skje igjen, no skjer det, no no no, Hellas skal igjen bli Europameister i fotball. Det er det marerittet, det er den redsla, at det håplause laget skal gjøre det igjen, med alle middel, med juks og fanteri og tull og tøys og korsets teikn og ti mann i forsvar, at ingen kjelder skal opne seg, at ingen angriparar skal opne det dritforsvaret, at ingenting skal opne seg, at Hellas igjen skal løfte pokalen, det er det marerittet, at grekarane skal juble, dette laget som bare ein grekar kan elske (pluss Drillo). Jo, det er derfor vi sit der i sofaen og glor. Andre idrettar er som ein Justin Bieber-song, fotball er Dexys Midnight Runners, du veit ikkje kva du får, du veit ikkje ein gong om du får det, det kan ta 16 år, det kan ta 28 år, så bare kjem det, men mest sannsynligvis er det bare preik. Rett nok har verdas beste lag vunne både siste EM og siste VM, men vann ikkje det kjipe, kjipe Chelsea heile forbanna Champions League etter å ha blitt rundspelt i tre – 3 – kampar på rad? Og no har faen meg denne uroa komme over oss, Hellas, her er dei igjen, helvete, Hellas, gi meg paracetamol, gi meg metadon, gi meg metanol, gi meg ein spiss med fart og fantasi, gi meg Gomez, gi meg Torres. Nei, du kan ikkje gjøre anna enn å elske dette spelet, dette EM, dette vakre spelet, dette destruktive spelet, heile denne forbanna driten der dei dårlige lurer dei gode, så kom igjen, grekarar, gi det til oss, smør det inn.

Linda Klakken: Russland begynte jo forrykende i åpningskampen, men hvis de ikke klarer å slå Hellas, så ryker de dessverre ut. Synd for Arsjavin, som virka piggere enn på lenge. Har sikkert noe med uteleieavtalen fra Gunners til Zenit å gjøre. Utover det er jeg mer skuffa over at Polen røk ut. De var gjennombruddshissige og finslepne teknisk, men virka også spillesugne og robuste i hodet. Smått forelska! Av de to vertsnasjonene kan vi vel si at polakkene har gjort det beste helhetsinntrykket. Det er forøvrig nydelig at det beste laget ikke alltid vinner. Det er jo nettopp det som er magien med slike mesterskap: Alle kan slå alle. Det er vinn eller forsvinn. Man kan ha flaks, få et drømmetreff eller spille sitt livs kamp. Man kan samle all dritten man har opplevd og klare snu sitt eget sinn nok til å tro at, Javisst faen, vi kan slå Russland. Kan vi ikke slå Russland?! Gutta?! Nå tar vi dem! Og så spiller man for livet, konsentrert ned til hver minste, lille detalj og bevegelse. Faen, som jeg savner å spille.

Per Kristian Cani (i regleform):
SOMMERNØTTER 2012

hvem er hovedansvarlig for at
sv skårer baklengsmål?

hvem er hovedansvarlig for at
tottenham dreit seg ut i 2011/2012-sesongen?

hvem er hovedansvarlig for at
marokko driter i saharawienes folkerett?

hvem er hovedansvarlig for
skuespillerprestasjonene i erobreren?

hvem er hovedansvarlig for
at russland dreit seg ut i fotball-em 2012?  

(DO I REALLY HAVE TO SAY THEIR NAMES?)

Relaterte artikler