– Den verste skjæra!

Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig av Cappelen Damm til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og er på 100 000 kroner. I år går den til Morten Langeland, som i fjor utga diktsamlinga Den egentlige kommunen her hos oss. Vi gratulerer!

Fra juryens begrunnelse: «Årets vinner av Stig Sæterbakkens Minnepris utviser, som sine langt eldre forgjengere, også en høy grad av bemerkelsesverdig følsomhet og tankekraft; gjennom diktekunsten settes verden i bevegelse som fra alle steder.

I forbindelse med prisen har Kenneth Pettersen gjort et større intervju med Morten om poesi og skriving - både hans egen og andres. Her har dere en liten smakebit:

«Mening krever en viss naivitet,» skriver du i
Den egentlige kommunen. Er det viktig for deg å være løssluppen, unnslippe fastspikring og ikke låse deg fast i én Langelandsk stil?

– Ord er materialet i poesien, så det ville være leit om forrådet og tilfanget skal være mer begrenset enn det enhver tar inn på en tyve minutters gåtur til biblioteket. Altså ordene fra musikken på øret, meldingen man får, reklamen og skiltformaningene på veien, til en oppsnappet dialog ved overgangsfeltet og den ropende ungen som kom seg først over på andre siden. Og så, når en kommer til biblioteket, har en jo et helt bibliotek å ta fra, som den verste skjæra! Hyppige stilskifter kan jeg stå inne for, jeg kjeder meg fort, er ikke det også en stil?

Les resten av intervjuet på Forlagsliv!

Og juryens begrunnelse i sin helhet kan leses her

Relaterte artikler