Den vanskelige andreboka: Pål Angelskår

Klikk for høyoppløselig versjonHvert år, hver bokhøst og bokvår, utgis det en haug av bøker. Debutantene smiler på klassebildet i avisa og de får fortelle litt om boka de har klart å skrive - klart å utgi. Blant hundrevis av refuserte manus lå deres bok og venta på å bli jobbet med, og plutselig, etter kort eller lang tid er manuset blitt en bok og de er blitt forfattere.

Noen av disse skriver en bok til. De får ikke noe klassebilde og bare noen få av dem blir omtalt i avisene. Selv om de alt har utgitt en bok fra før, så er det like stas - og like skummelt - å gjøre det igjen. Kanskje til og med verre. Alle kjenner myten om den vanskelige andreboka (her illustrert nær perfekt av den danske forfatteren Olga Ravn). Så vi roper hurra for disse flinke folka som har gjort det igjen, og gir dem litt plass her på sida vår. Nå har turen kommet til våre egne andreboksforfattere av året, og først ut er Pål Angelskår! (debuterte med I sommer skal jeg gifte meg med Cecilie, 2011):

FF: Er andreboka vanskeligere å skrive enn debuten? 
PA: Ja, det er den. Det å få skrive førsteboka var som å få en gave. Dette at noen hadde tillit til at skriveriene mine kunne bli en bok gjorde meg så entusiastisk at selve skrivearbeidet fløt veldig lett. Andreboka tok lenger tid og jeg hadde større tvil hver gang jeg foretok et betydelig valg, noe som gjorde det vanskeligere å sette punktum og levere sluttproduktet fra meg. Man vil jo gjerne skrive en god bok. I hvert fall en som er bedre enn den man gjorde sist. Det var heldigvis ikke sånn at det ikke fantes forbedringspotensial i mitt tilfelle.

FF: Hva handler den nye boka om?

PA: Er vi venner igjen? handler om hvordan tosomheten i et vennskap, et familie eller kjærlighetsforhold kan utfordres av de minste ting. Det er små hverdagsdramaer som har potensiale i seg til å bli skikkelige jordskjelv. Tittelen signaliserer både noe lite (er vi ferdige med å være uenige?) og noe stort (er vi de samme for hverandre fortsatt?). Jeg tror boka tar opp ganske allmenne problemstillinger og kan tilby noe til de aller fleste lesere. Går det an å si det? Ja, jeg tror det. Selv, er jeg veldig godt fornøyd med novellen «Ringvirkning», der selve historien kom veldig fort, men hvor jeg brukte lang tid på å strukturere fortellingen i etterkant. Novellen handler om en fyr som har kjøpt forlovelsesring til kjæresten sin, men som ikke får seg til å fri. Og om en separert venninne av paret som har flytta inn på gjesterommet deres i påvente av å finne seg et nytt sted å bo.

FF: Har du planer om å gjøre det igjen? 
PA: Ja, det har jeg. Man kan jo ikke jo gi seg på to. Jeg har en idé som jeg driver og sysler med. Tenkte å begynne å skrive for alvor til høsten. Så får vi se om den kommer til uttrykk som flere noveller eller som en roman. 

Bestill bøkene til Pål her: Er vi venner igjen? + I sommer skal jeg gifte meg med Cecilie

Relaterte artikler