Den vanskelige andreboka: Kjersti Wøien Håland

Klikk for høyoppløselig versjonHvert år, hver bokhøst og bokvår, utgis det en haug av bøker. Debutantene smiler på klassebildet i avisa og de får fortelle litt om boka de har klart å skrive - klart å utgi. Blant hundrevis av refuserte manus lå deres bok og venta på å bli jobbet med, og plutselig, etter kort eller lang tid er manuset blitt en bok og de er blitt forfattere.

Noen av disse skriver en bok til. De får ikke noe klassebilde og bare noen få av dem blir omtalt i avisene. Selv om de alt har utgitt en bok fra før, så er det like stas - og like skummelt - å gjøre det igjen. Kanskje til og med verre. Alle kjenner myten om den vanskelige andreboka (her illustrert nær perfekt av den danske forfatteren Olga Ravn). Så vi roper hurra for disse flinke folka som har gjort det igjen, og gir dem litt plass her på sida vår. Nå har turen kommet til våre egne andreboksforfattere av året, og nå er det Kjersti Wøien Håland! (debuterte med Kjersti er ein fiktiv person, helsing Kjersti, 2013):

FF: Er andreboka virkelig vanskeligere å skrive enn debuten? 
KWH: Det var definitivt andre utfordringer med andreboka. Siden debuten var en diktsamling med korte dikt, og andreboka var ein roman så var det noko så enkelt som at det var meir å skrive, meir å ha oversikt over. Samtidig så var det ei lettelse å skrive ting ut, og la karakterer snakke.

Eg er veldig glad i å skrive dialog, så det var ei veldig gøy side av å skrive ein roman. I tillegg så gjekk eg på filmskulen medan eg skreiv den, så multitasking var en faktor. Då eg skreiv Kjersti er ein fiktiv person, helsing Kjersti jobba eg med ein veldig uforutsigbar timeplan som gjorde at eg kunne bruke tid på dikta litt her og der. Med Dommedøgn måtte eg lære meg å vere meir strukturert fordi eg hadde eit heiltidsstudium på gang samtidig.  

FF: Vil du si litt om den nye boka di? 
KWH: Dommedøgn handlar om ei lita vestlandsbygd i eksistensiell krise. Naturen og staden har sin egen karakter. Det er ein kollektivroman som handlar om folk i forskjellige aldersgrupper som sliter med å finne meining. Eg veit ikkje om alle som leser den er enige, men eg blir skikkelig glad for at nokon sier at dei synes den både har mørk tematikk og i tillegg kan vere morsom til tider. Det er utfordrande å få til balansen mellom drama og humor, om eg har fått til det så er eg veldig fornøgd. Eg veit ikkje heilt om eg kan peike på ei spesiell målgruppe for boka, den inneholder eksistensielle problemstillinger, nokre politiske og elementer av uforklarlige hendelser. Så om ein kan like det, så kan ein like Dommedøgn

FF: Har du planer om å gjøre det igjen? 
KWH: Ja, ein skal kanskje ikkje vere så bombastisk med slike utsagn, men eg trur nok eg kjem til å skrive fleire. Eg likar forskjellige formater så eg veit ikkje heilt kva det blir. Eg har definitivt ikkje mista skrivetrangen iallefall, det er det beste eg veit å gjere så eg fortsetter i det minste så lenge den følelsen varer.
 
Og mens vi venter på flere bøker fra Kjersti, som forøvrig er nominert til Ungdommens kritikerpris for Dommedøgn (hurra for det!), så kan du finne bøkene hennes hos Fakkelen - vår julebutikk på nett og i Citypassagen. Kjersti er ein fiktiv person, helsing Kjersti koster skarve 60 kroner, Dommedøgn får du til 300. Slå til!
 
 

Relaterte artikler