Den beste bokhandelen (16)

IMG_8090

Overbevist om at Norge – og verden – ikke er tomme for gode bokhandlere, både steder og folk, så spør vi etter gode boksteder/bokfolk. Hvor ble det av dem i alt mylderet? Finnes det steder der man kan gå seg bort i bokstabler, henge ved disken i timesvis og dele boktips, finne sin nye favorittforfatter liggende på et torg eller stå i en bokhylle, oppdage nye bøker og den boka du glemte at du hadde lyst til å lese da den kom for et par år siden? At vi elsker Tronsmo og er glade de fortsatt finnes vet vi allerede – men finnes det flere steder? Det må finnes flere steder. Vi spør forfattere, kulturpersonligheter og diverse andre bokfolk om tips og triks og godt gjemte boksteder. For vi tror jo at de finnes.

I dag spør vi blogger og forlegger i AFV Press Kristine Kleppo som kan finnes på internett på den flotte bloggen kommafeil.

FF: Hva er din favorittbokhandel/bokhandler?
KK: Det er Shakespeare and Company ved Seinen i Paris, men siden Bokdama allerede har svart det, vil jeg gjerne svare en som er nedlagt. Det er Gotham Bookmart i New York. 

FF: Hvorfor akkurat den? 


KK: Fordi den traff meg akkurat på riktig tid med riktig styrke. Jeg kunne ikke drømt opp noe bedre. 

Gotham Bookmart åpnet i 1920 og stengte i 2007. I begynnelsen spesialiserte de seg på å distribuere forbudte bøker som D.H. Lawrence Lady Chatterleys elsker og Henry Millers Krepsens vendekrets. I 1947 grunnla de James Joyce Society der med T.S Eliot som første medlem. Resten kan dere lese på Wikipedia

FF: Hvordan fant du den? 
KK: Jeg var i New York for første (og hittil eneste) gang i mitt liv. Jeg hadde vært der i ni dager, hadde vært syk i åtte av dem: først influensa, så halsbetennelse, så øyekatarr. Dette var min tiende og siste dag. Det var juli og helt sinnsykt varmt. 

Den morgenen følte jeg meg mye bedre, jeg husker at jeg hadde en hvit kjole og tok en gul taxi ned til Museum of Modern Art, men det var så tidlig at museet ikke hadde åpnet enda. Så jeg stod i køen sammen med alle de andre turistene. Jeg hadde stått der i tjue minutter cirka da en fyr gikk forbi meg med akkurat samme guidebok som meg, Rough Guide in New York, og jeg tenkte dette er ikke New York. Det er ikke New York å gå inn i et stort fint museum sammen med en haug med andre turister og bli der inne hele dagen. Jeg ville se på folka og gatene, så jeg skar ut av køen.

I den samme guideboka stod det om Gotham Bookmart som skulle ligge rett i nærheten der de skulle ha et bilde tegnet av Anaïs Nin. Jeg visste ikke at hun tegnet, men hun var min favorittforfatter akkurat da. Jeg var en stor fan av dagbøkene hennes og spesielt den usensurerte Henry and June som handlet om forholdet hennes til Henry Miller.

Jeg kom frem til bokhandelen. De hadde et skilt hvor det stod “Wise men fish here” over døra, og de hadde en utrolig fin utgave av Alice i eventyrland i vinduet. Jeg kom inn og fant ingen tegning av Anaïs Nin, bare en av E.E. Cummings (tror jeg) som jeg ikke brydde meg noe om. Det var et slags antikvariat tror jeg, i alle fall kan jeg ikke huske noen nye bøker. Ekspeditøren spurte om han kunne hjelpe meg. Jeg fortalte om tegningen, og han sa at de ikke hadde noen tegning av Anaïs Nin og han forklarte meg at hun ikke tegnet men skrev. 

Jeg ble litt flau, jeg følte ikke at jeg kunne gå rett ut igjen, og bokhandleren gav inntrykk av å være en av de som sirkler deg, så det virket som en god idè å komme seg litt unna. Jeg gikk opp i andre etasje og satt meg ned på gulvet ved Anaïs Nin-hylla i andre etasje. De hadde en masse bøker av henne som jeg ikke hadde sett før. Etter en stund kom ekspeditøren opp for å hjelpe meg. Jeg hadde festet meg ved en samling erotiske noveller jeg hadde tenkt til å kjøpe, men han forklarte at de ikke var så veldig bra (han hadde rett!) , men mer noe hun og vennene hennes skrev for å få penger til å skrive andre ting.  Så da ble jeg rådvill igjen, og jeg tror jeg hadde bestemt meg for å kjøpe en av bøkene, fordi jeg måtte gå ut derifra med et eller annet minne av Anaïs Nin. 

Det var da denne ekspeditøren sa:

- Den forrige eieren av bokhandelen kjøpte boksamlingen til Anaïs Nin etter at hun døde. Jeg kan sjekke på bakrommet om jeg finner noen av bøkene hennes hvis du vil.

Så kom han ut med en stabel av bøker som hadde tilhørt Anaïs Nin. Noen av dem var hennes egne bøker som hun hadde fått av forlaget, andre var bøker hun hadde lest i og skrevet små notater i med blyanten sin. Jeg ble sittende å se på dem sammen med ekspeditøren, vi snakket litt mer om Anaïs Nin og han sa at han kunne undersøke med sjefen sin om han kanskje kunne selge meg et par av bøkene. Så det var det som skjedde. Jeg kjøpte to bøker som hadde tilhørt favorittforfatteren min med hennes notater og stempel på innsiden til en rimelig snill pris.

Jeg fikk de med meg pakket inn i gråpapir og gikk og satt meg i lobbyen på Algonquin Hotel der Dorothy Parker, som var en av mine favorittforfattere før Anaïs Nin, pleide å spise lunsj sammen med litteraturvennene sine på 1920-tallet. 

(foto: Kristine Kleppo)

PS: Har du lyst til å svare på spalta vår? Eller kjenner du noen som bærer på en hemmelighet om hvor verdens beste bokhandel/bokhandler befinner seg? Send Flammes gamle bokhandlerske en mail, vel! linn (at) flammeforlag.no - vi hørs! 

Relaterte artikler