Den beste bokhandelen (15)

logo-audiatur

Overbevist om at Norge – og verden – ikke er tomme for gode bokhandlere, både steder og folk, så spør vi etter gode boksteder/bokfolk. Hvor ble det av dem i alt mylderet? Finnes det steder der man kan gå seg bort i bokstabler, henge ved disken i timesvis og dele boktips, finne sin nye favorittforfatter liggende på et torg eller stå i en bokhylle, oppdage nye bøker og den boka du glemte at du hadde lyst til å lese da den kom for et par år siden? At vi elsker Tronsmo og er glade de fortsatt finnes vet vi allerede – men finnes det flere steder? Det må finnes flere steder. Vi spør forfattere, kulturpersonligheter og diverse andre bokfolk om tips og triks og godt gjemte boksteder. For vi tror jo at de finnes.

I dag spør vi bokhandler og kjernekar Bjørn Olav Podhorny som jobber på Per Magnussen Bokhandel på St. Hanshaugen. (Flamme anbefaler et besøk om du er i området, og facebook-sida deres om du ikke er det!)

FF: Hva er din favorittbokhandel/bokhandler?
BOP: Audiatur bokhandel. En, som de selv sier så fint, Gjennomført idealistisk satsning, i kunstnerkollektivet House of Foundation i Moss. Den sprang ut av Audiatur Festival for ny poesi, som er en årlig happening i Bergen - og som garantert også er verdt å få med seg, jfr datterbedriften som jeg nå følgelig bruker noen linjer på å hylle.

FF: Hvorfor akkurat den? 


BOP: Fire bokhandelkjeder er representert i Moss; en Norli i sentrum - med egen kafédel, en Boklageret med bestselgere på pall, en ARK og to av de gjenlevende Notabene-butikkene (Vel, bokhandel og bokhandel, fru Blom). Disse er fordelt på byens tre(!) kjøpesentre. Bokutvalget i alle disse butikkene er, for meg, svært forutsigbart. Hvis jeg vil ha noe annet, noe helt nytt, noe som overrasker, utfordrer - da er det veldig lett å bli hjemme og lete på nett. Eller?

Så, vi er nå i en liten Norsk by, går fra bokhandel til bokhandel og leter etter en Robert Walser-roman, vi leter etter Agoras temanummer om Spinoza, Cartarescus dagbøker, eller kanskje en av Flammes lenge utsolgte singler. De ser bare rart på deg i kassen. Men en opplyst sjel ber deg ta deg en liten rusletur litt vekk fra det altfor store AMFI-senteret i byens midte, mot mølla, mot den gamle fabrikken, mot den strømmende fossen, mot lukta - eller slik det er nå, minnene om lukta. Der ligger, ifølge Forfatterforeningen, Norges beste bokhandel i 2012, min personlige favoritt.

Du kan gå inn der en dag og virkelig slite med å finne systemet de har lagt opp, du kan spørre, og få til svar at "Jo da, vi har akkurat sortert det slik at det er annenhver reol med filosofi og skjønnlitteratur". Naturligvis har de gjort det. Derfor er det min favoritt. Og fordi du finner mengder av gamle litterære tidsskrifter, bøker som forlengst er tomme fra forlaget til en svært god pris, og de står bak en mengde flotte arrangementer, bl.a den årlige Møllebyen litteraturfestival. Rett og slett en bokhandel som bugner av overraskelser! Tenk at det er mulig i en liten filleby som Moss. Hurra for Audiatur! 

Og PS: Er det for langt til Moss, eller du helst ikke vil bli sett der, har de nettbutikk også!

FF: Hvordan fant du den? 
BOP: Den dukket plutselig opp i hjembyen, og det var kjærlighet ved første visitt.

PS: Har du lyst til å svare på spalta vår? Eller kjenner du noen som bærer på en hemmelighet om hvor verdens beste bokhandel/bokhandler befinner seg? Send Flammes gamle bokhandlerske en mail, vel! linn (at) flammeforlag.no - vi hørs!

Relaterte artikler