Den beste bokhandelen (14)

IMG_0069

Overbevist om at Norge – og verden – ikke er tomme for gode bokhandlere, både steder og folk, så spør vi etter gode boksteder/bokfolk. Hvor ble det av dem i alt mylderet? Finnes det steder der man kan gå seg bort i bokstabler, henge ved disken i timesvis og dele boktips, finne sin nye favorittforfatter liggende på et torg eller stå i en bokhylle, oppdage nye bøker og den boka du glemte at du hadde lyst til å lese da den kom for et par år siden? At vi elsker Tronsmo og er glade de fortsatt finnes vet vi allerede – men finnes det flere steder? Det må finnes flere steder. Vi spør forfattere, kulturpersonligheter og diverse andre bokfolk om tips og triks og godt gjemte boksteder. For vi tror jo at de finnes. I dag spør vi Flammes pariserjente Heidi Furre! Og som seg hør og bør når man har skrevet en bok om Paris, så velger hun seg bokhandeler der. Kjør på!

FF: Hva er din favorittbokhandel/bokhandler?
HF: The Abbey Bookshop i 29 Rue de la Parcheminerie i Paris! Det er ein kanadisk bokhandel i Latinerkvarteret med veldig godt utvalg i engelske bøker, både brukte og nye. Når man kjem inn døra føles det litt meir som å komme heim til han som driv butikken, enn som å være i ein butikk. Bøkene er stabla i hyller frå golv til tak, og i litt tilfeldige haugar. Dei brukte pocketbøkene er veldig billige, eit par euro stykk.

FF: Hvorfor akkurat den? 
HF: Det er mange bra bokhandlar i Paris, men dei fleste bøkene er jo på fransk.

Så om man ikkje vil nøye seg med bildebøker må man finne ein engelskspråklig bokhandel, og The Abbey Bookshop har bra og billig utvalg. Under det andre året mitt i Paris tvang eg meg sjølv til å kun lese bøker på fransk. Det gjorde underverk for språket, men heile lesaropplevelsen forsvant i oversettelsen. Å lese på engelsk eller norsk blei ein slags "guilty pleasure", og det var så luksus å snike til meg bøker der eg kunne forstå kvart einaste, dumme ord.

IMG_0065

FF: Hvordan fant du den? 
HF: Eit anna medlem i den skandinaviske mafiaen eg var ein del av der nede viste den til meg.

PS: Eit par andre gode adresser i Paris er bokhandelen på Pompidou-museet (19 Rue Beaubourg). Om eg var i sentrum og hadde eit par timar og slå i hjel, gjekk eg dit for å bla i kunst- og fotobøkene dei har der. Og like ved, i 6 rue Sainte Croix de la Bretonnerie ligg ein bokhandel som heiter Les mots a la Bouche, der har dei fint utvalg i både franske og internasjonale magasin. Dessuten har bokhandelen spesialisert seg på LGBT-litteratur. 

IMG_0068

(alle bilder: Heidi Furre)

Relaterte artikler