Den beste bokhandelen (13)

IMG_1424

Overbevist om at Norge – og verden – ikke er tomme for gode bokhandlere, både steder og folk, så spør vi etter gode boksteder/bokfolk. Hvor ble det av dem i alt mylderet? Finnes det steder der man kan gå seg bort i bokstabler, henge ved disken i timesvis og dele boktips, finne sin nye favorittforfatter liggende på et torg eller stå i en bokhylle, oppdage nye bøker og den boka du glemte at du hadde lyst til å lese da den kom for et par år siden? At vi elsker Tronsmo og er glade de fortsatt finnes vet vi allerede – men finnes det flere steder? Det må finnes flere steder. Vi spør forfattere, kulturpersonligheter og diverse andre bokfolk om tips og triks og godt gjemte boksteder. For vi tror jo at de finnes. I går skrev vi om enda en bokhandel som legger ned, i dag spør vi flammeaktuelle Linda Klakken (Mamma, kone, slave, 2013) om hennes favorittbokhandel! Leve bokhandelen!

FF: Hva er din favorittbokhandel/bokhandler?
LK: City Lights er Ferlinghettis bokhandel i North Beach, San Francisco og ligger rett ved siden av den legendariske puben Vesuvio, hvor beatpoetene hang og slang i 60-åra. Jeg har vært der, bra sted, billig øl, Anchor Steam er favoritten. Den samme bardisken som da Kerouac og Ginsberg gikk på fylla der, massiv eik, tror jeg. Men City Lights, ja.

Du bør ha med deg en ekstra koffert hvis du skal til dit. Det er nesten umulig å gå tomhendt derfra. Jeg liker andre etasje best, der har de samla poesi og beat om hverandre, mens hovedetasjen er stappfull av nye og gamle romaner. I kjelleren er det kunst, samfunn, kropp, politikk, essays og sakprosa, mye bra. Sjakkrutete gulv, det liker jeg. Nå svidde jeg kaffen min, så godt liker jeg å skrive/snakke om City Lights.

FF: Hvorfor den?
LK: Jeg føler egentlig at jeg er gift med Tronsmo, men har en hemmelig elskerinne i City Lights. De to bokhandlene innehar mye av det jeg elsker ved bokhandelen som institusjon og litterært samlingspunkt, de er gode på anbefalinger og du føler deg hjemme med en gang du ramler inn døra. Det fins sikkert andre sjapper som har større utvalg, men det er ikke nødvendigvis en utelukkende bra ting. Jeg vil ha de beste bøkene, drit i resten. Kvalitet over kvantitet. Jeg veit at jeg får servert bra saker på Tronsmo og jeg er glad for at ingen prakker på meg Dan Brown eller dårlig, hastig oversatt litteratur med sommerfugl eller bier i tittelen. Det høres kanskje arrogant ut og det er det kanskje også. Men sånn bør det være. Dårlige bøker blir aldri trær igjen, for å si det på den måten. 

FF: Hvordan fant du denne perla? 
LK: Jeg kjenner til City Lights fra beatpoesien, først og fremst. Da jeg skrev Den siste beatpoeten (Flamme Forlag, 2010) stakk jeg til San Francisco for å finne Lawrence Ferlinghetti, jeg ville slå av en prat med ham og takke ham for alle de fine diktene han har skrevet. I den sammenheng hang jeg noen dager på City Lights, først som kunde og senere som gjest. 

Relaterte artikler