Den beste bokhandelen (12)

bisletbok

Overbevist om at Norge – og verden – ikke er tomme for gode bokhandlere, både steder og folk, så spør vi etter gode boksteder/bokfolk. Hvor ble det av dem i alt mylderet? Finnes det steder der man kan gå seg bort i bokstabler, henge ved disken i timesvis og dele boktips, finne sin nye favorittforfatter liggende på et torg eller stå i en bokhylle, oppdage nye bøker og den boka du glemte at du hadde lyst til å lese da den kom for et par år siden? At vi elsker Tronsmo og er glade de fortsatt finnes vet vi allerede – men finnes det flere steder? Det må finnes flere steder. Vi spør forfattere, kulturpersonligheter og diverse andre bokfolk om tips og triks og godt gjemte boksteder. For vi tror jo at de finnes. I dag spør vi Bok & Samfunns Cora Skylstad!

FF: Hva er din favorittbokhandel/bokhandler?
CS: Som bokhandelkunde kjenner jeg meg dratt mellom to ulike legninger.

På den ene siden kjenner jeg lengselen etter å drukne, etter å forville meg, etter å være omringet av virkelig enorme mengder bøker, og lite annet, etter å vite at jeg kan finne nesten hva som helstog forundre meg over at det finnes lesere til alle disse bøkene, og etter å bli så oppslukt at tiden blir glemt og det verker i bena og suser i ørene når besøket er over. Denne følelsen får jeg for eksempel når jeg går meg bort i de mange etasjene hos Foyles i London.

På den andre siden har jeg også en stor svakhet for bokhandler som gir meg en klar fornemmelse av at hver eneste bok er der av en grunn. Noen har lest den, noen brenner for den, noen vil løfte den frem, noen mener at den er viktig, morsom, annerledes. Og denne noen jobber i butikken. Dette er Tronsmos store forse. Den virkelig gode bokhandler for meg er en som ikke bare effektivt kan betjene innkjøpslister og kassaapparat, men som også har en klar formening om hvorfor akkurat denne boka fortjener hylleplass. Og som samtidig tør å velge bort bøker som kanskje er salgbare, men som han eller hun mener ikke fortjener denne plassen. Det sier seg selv at slike boksjapper ikke kan være av de aller største.

De to dragningene mine har imidlertid noe til felles: Når jeg begir meg ut i en bokhandel, vil jeg komme hjem med noe jeg ikke kunne ha funnet frem til fra min egen lenestol. Å handle over nett ligner i det store og hele litt for mye på å lete etter kjæreste på sukker.no for min smak. Praktisk kanskje, men også forutsigbart og begrensende. Jeg vil jo finne noe jeg ikke visste at jeg lette etter! Bokkjøp skal innebære et visst element av forelskelse, og de store leseopplevelsene skal åpne opp for noe nytt. Den gode bokhandel for meg er derfor en som legger til rette for tilfeldighetenes spill, hvor jeg kan oppdage noe  overraskende som også er virkelig bra.

For noen år siden flyttet jeg inn i Thereses gate på Bislett. Da var jeg så heldig at jeg fant en bokhandel som hadde nettopp disse kvalitetene rett over gata: Bislet Bok. Her er bøkene mange i forhold til arealet, noe som gjør at jeg får den deilige følelsen av å være omringet, men bøkene er likevel få nok til at det er tydelig at det er gjort et utvalg, at boksamlingen er “kurert”. Jeg lar meg imponere over hvordan det som man i utgangspunktet skulle tro ville være en klaustrofobisk opplevelse, i stedet er svært inspirerende. Over hvordan man har lyktes i å skape noe spesielt uten noen spesielt gode forutsetninger.

FF: Hvorfor akkurat Bislet Bok?
CS: Dette har selvfølgelig alt å gjøre med kuratorene: de ansatte! De snakker villig om bøkene sine, de kan mye og mener mye. De er imøtekommende, og dessuten blide og hyggelige. Og de har rett og slett god nese for interessante bøker, også de som ikke er splitter nye. At forfatterne i 2011 kåret denne butikken til Årets bokhandel, forstår jeg svært godt. Har du ikke tatt turen før, så anbefaler jeg å avlegge Bislet Bok et besøk!

(Bildet øverst i innlegget er fra Bislet Boks flotte instagram-profil - anbefales!)

Relaterte artikler