Bøker på TV (2)

Julie Andem har skrevet og regissert det beste som har skjedd norske TV-skjermer siden, vel, noensinne, og folk i alle aldre har sittet klistra til mobilskjermer, iPad-skjermer, mac-skjermer og TV-skjermer for å følge ungdommene på Hartvig Nissen skole i deres første og andre år på videregående. Folk har kjøpt gensere med Noora + William og Isak + Even på brystet, vi har hørt ihjel låtene som blir brukt i nøkkelscener og F5-knappen har fått kjørt seg. Hardt. Men vi har også tenkt at karakterene, i en pause fra hjerte/smerte/å være 17, trenger en bok å rømme til. Det gjør vi jo alle. Det er derfor vi driver forlag, tross alt. Så her kommer noen forslag.

Even og Isak: høytlesning fra Atle Hålands Han / Vannfall på senga. Skeive dikt for alle, uansett hvem de ligger ved siden av mens de hører på Nas.
Noora og Vilde: Bare ukedager av Cecilie Aurstad - en vond og fin bok om å være lykkelig/ulykkelig forelska. Og om de få øyeblikka hvor alt ser ut til å ordne seg igjen, før alt går utfor stupet dagen derpå. Det er the best of times og the worst of times, dette, tjejs. Livet er en rollercoaster, sa Ronan Keating (før dere blei født, men allikevel).
Eva: Eva i Furuset er kanskje ikke like kul som Eva i SKAM, men de deler i hvert fall navn. Og kanskje noen tanker om ensomhet, kjærlighet og hva man skal gjøre med livet sitt også?
Chris: for å holde meme-gamet on fleek, så kan Chris lese litt i Nylig historikk for å sjekke om det er noen GIF-er hun bør laste ned til neste gruppesamtale.
Sana: Isabell El-Melhaouis debutbok Kan jeg finnes i andre formater er en bok full av dikt om et jeg og hennes bror, mor og bestemor. Om venner og drømmer, om å være norsk og å ha foreldre som ble født et annet sted, i et annet land, en annen verden. Her er et av diktene:

ps

forresten vet jeg
at den gutteturen du pratet om
også var med jenter
jeg så det på facebook
men om du ikke ville si det
fordi du syns det er flaut
trenger jeg ikke å si det videre
til mamma
husk at du er atten
og egentlig kan gjøre som du vil

Jonas: Denne skategutten fra Gamlebyen hadde sikkert satt pris på litt historie om tagging i Norge. Så boka TAGGING - en bok om stygt som pent blir nok bra.
Magnus: Pål Angelskår debuterte med diktsamlinga I sommer skal jeg gifte meg med Cecilie, kanskje Magnus kan bytte ut Cecilie med Vilde og lese litt høyt for henne?
Mahdi: mens Magnus og Jonas spiller XBOX, kan Mahdi lese litt i MEPÅNO til det blir hans tur til å spille mot vinnern igjen.

Honorable mention til Dr. Skrulle: alles favorittlege, en av de få voksne karakterene som finnes i SKAM-universet. Kanskje er hun litt koko, litt fandenivolsk, litt morsom, men også forståelsesfull og full av visdom (om enn levert i merkelige ordtak). Litt som Det ble en rotte!!! med andre ord? Vi tror den kan falle i smak.

Relaterte artikler