Aktuelle og noen snart utsolgte boksingler

Boksinglene til Flamme har eksistert siden oppstarten i 2008. De er små hefter med dikt eller essays eller noveller eller utdrag fra lengre tekster, som kan fås rett hjem i postkassa via Singelklubben eller bestilles via nettsida vår eller ved å mase på din favorittbokhandler. De siste par åra synes vi selv at vi har hatt veldig mange kule boksingler. Vi liker dem. De er morsomme. Eller tankevekkende. Lette å lese, fine å ha med seg ut i parken, eller på t-banen. Og nå ser vi til vår glede, at de har begynt å snakkes litt ekstra om. Ta for eksempel, Ellisiv Lindkvists Oh, Kulturmannen, som utkom for bare et par måneder sida. Den blei omtalt over en dobbeltside i Dagsavisen sammen med bokaktuelle Karoline Ramqvist. Og fanzina Blazer skreiv blant annet: «Den er skarp, tidvis morsom og på kornet. Og aller best; den er SINT! Jeg tenker på Valerie Solanas mens jeg leser de første sidene. Hvor levende og livgivende, smittende et godt skrevet sinne kan være. For det er jo få ting som er så befriende som et godt plassert ballespark når det er velfortjent.»

Lars Mørch Finborud er aktuell med romanen Ozenfant, Ozenfant (Gyldendal Norsk Forlag, 2017), som fikk strålende kritikk i Morgenbladet nylig og ble kalt en instant kultroman. I fjor utga han boksingelen Hysj, hysj og den skjønneste lyd vil åpenbare seg som i BLAs kritikk av hele singelåret 2016 ble trukket fram som den sterkeste av boksingel-utgivelsene. Hvis du er blitt nysgjerrig på Ozenfant, ozenfant, så kan du jo sjekke ut Hysj, hysj... først - eller helst i tillegg! Vi håper jo alle ender opp med å lese begge, vi er i hvert fall Finborud-fans her på kontoret.

Den siste singelen vi utga nå før sommeren, som ble sendt ut til klubben i forrige uke, er skrevet av ingen ringere enn Monica Isakstuen. Selveste Bragepris-vinneren fra i fjor. Anstendig og verdighet er en liten, rød boksingel som blant annet inneholder dette tekstutdraget, som også sto på trykk i Klassekampen Bokmagasin uka singelen kom:

definer dehumanisering
spesifiser migrasjonsstrøm
utdyp asylsøker
konkretiser humanitær katastrofe
drøft terrorangrep
spesifiser frykt
utdyp omfattende syreskader
nervegass: grei ut
definer grunnløse flyktninger
drøft belastning for skattesystemet
spesifiser lykkejeger
definer midlertidig oppholdstillatelse
utdyp papirløs
konkretiser vellykket integrering
definer hverdagsrasisme
og helligdagsrasisme
for den saks skyld

Det finnes kanskje ingen enkel måte å forklare boksinglene på, men vi tror at alle som liker å lese, kan like en boksingel. Og de blir utsolgt. Noen blir utsolgt fort, andre blir utsolgt sakte, men de trykkes ikke i særlig store opplag, og vi kan i hvert fall si last call for Ida Lórien Ringdals Jeg er ikke her, Olga Ravns Mean girl og tidligere nevnte Oh, Kulturmannen. Førstemann!

Relaterte artikler