10 om...

1:7 - "The human condition"

Praktikant Johanna har samla ti venner til en samtale om bøker og bokklubb. Vil noen av dem melde seg inn i Flammes Singelklubb tilslutt?

I ukene som følger vil Johanna og gjengen samtale om bøker, lesing, klubbmedlemsskap og økonomi.

Kort introduksjon av intervjuobjektene:

Benjamin Wold Birmanis, 23 år. Bachelor i filosofi ved Kings’ College London og studerer psykologi ved UiO. Benjamin og jeg gikk begge på dramalinja i Skien der hans russiske far underviste. Han førte en undervisning som blant annet innebar at han pisket oss med en pinne om vi ikke holdt ryggen rett i diverse øvelser. Benjamin og jeg har avstått fra teater siden.

Signe Holm Pedersen, 27 år. Har tatt påbyggingskurs på skrivekunstakademiet i Bergen. Jobber på Lardo og Litteraturhuset, oversetter Tina Åmodt og Morten Langeland til dansk. Følg med på Signes evne til å uttrykke seg i serien fremover.

Hedda Gray Lægreid, 23 år. Går tekstlinja på Westerdals, og er en fremragende skuespiller. Hedda har vanskeligheter med å ta valg, ikke bare i kjærligheten, men også på det trivielle plan. Skal man spise grøt eller brød til frokost, og tar man seg råd til paprika på gulosten?

Bjørn Haugerud, 26 år. Daglig leder i MentorNorge som tilbyr privatundervisning. Skriver også erotiske noveller som han selger på Amazon på fritiden. Har alltid likt Bjørn for hans motsetningsfylte karakter.

Kristina Holt, 26 år. Har en bachelorgrad i sosialantroplogi. Jobber på UGLA bokbar og brenner for Oslos kulturliv. Hun har gjort mye stilig med håret opp gjennom årene, og kler seg tøft. Det er ikke annet å si enn at jeg føler meg enfoldig i bekledningen ved hennes side. Og så er hun min kusine da. Det må da være mulig å få meldt henne inn.

Philip Isaksen, 23 år. Utdannet Lysdesigner ved LIPA. Jobber som Lysmester og Lysdesigner ved Torshov/Nationaltheatret. Philip gav meg et mojito-sett til jul, dette fordi vi begge brenner for den drinken. Eller for å bruke Phillips uttrykk hentet fra våre sms-utvekslinger: «Er med på det meste så lenge det blir mojito, eller «Skal vi gønne på med et skikkelig mojito-vors?» eller «Lagde ei lita 20 liters bøtte med mojito – god fredag» eller «Får briske opp en mojito rundt juletider da» eller «skulle man ordne seg noe mojitos til i morgen også?»

Peter Power, 31 år. Tekstforfatter for Anorak. Har bakgrunn fra tekstlinja på Westerdals. Peter er voksen, har mange barn, og liker å bade. I tillegg til alt dette har han et forbløffende sinn.

Maja Hattvang, 26 år. Tekststudent, skribent og blogger. På bloggen skriver Maja om noe så deilig som estetikk.

Sofus Greni, 23 år. Sofus og jeg gikk begge et årsstudium i litteratur i 2013. Han fikk fort nyss om at jeg hadde tenkt til å søke Westerdals, og sendte meg en melding på facebook:
Ble skikkelig gira på Westerdal, sendte inn søknad! Så nå er det bare å skrive noen fremragende tekster som er kick ass … Fant ikke noe statistikk på hvor mange som søkte og hvor mange som kom inn, har du lest det? Never mind! Fant en artikkel.
Blir good.

Siden den tid har Sofus modnet. Han har gått på skrivekunstakademiet i Bø, og fullført en bachelor i litteraturvitenskap.

David Sviland, 25 år. Møtte ham på jazzbox. Han brenner særlig for en ting: Norskfaget. Det er ikke annet enn rent sjeldent i en verden som har gjort litteraturhistorien såpass fossil. Nå skal han bli en storartet norsklærer som gjør Skram relevant. Er for øvrig med i gjengen bak det populære litteraturtidsskriftet Kamilla.

Kjør!

FF: Hei dere. Hyggelig at vi er en liten gjeng som skal snakke om bøker og noe attåt. Først av alt stiller jeg dere det vesentlige spørsmål: Leser dere bøker?

Sofus: Ja.

Hedda:
Ja, det gjør jeg.

Bjørn: Ja, jeg leser bøker – men bare krim. Ellers går det bare i faglitteratur.

Phillip: Jepp, leser bøker.

Maja: Ja.

Kristina: Ja.

David: Ja.

Peter: Ja.

Signe: Ja.

Benjamin: Ja, jeg leser bøker, dog ikke like mye som jeg skulle ønske.

FF: Hvorfor leser dere?

Sofus: Jeg har en oppfatning at flere gjerne snakker om en slags dannelse når de skal svare på lignende spørsmål. Slik arter det seg ikke, i hvert fall ikke for meg. Snarere er bøker en stødighet å hefte seg ved i møte med livets, ja, hva skal en kalle det, lumske og uberegnelige foretaksomhet? Som for eksempel når et kjøkkenglass vipper av bordkanten, eller en smårolling trenerer på et kjøpesentergulv. Det ser ikke ut til å finnes annen årsak enn livets forgodtbefinnende, og da er det virkelig en trøst å finne i litteraturen. Om det gir mening? Nå som jeg allerede har plumpet ut i et så fjongt svar, slenger jeg på ei litta linje fra romanen Fraværet av musikk (2007) av Rune Christiansen: «Man burde få vende tilbake; for å gjenoppstå, idet minste som seg selv, i et annet lys, i solskinnet man en gang var sorgløs i». Her tror jeg en nærmer seg skrivingen og lesningens kjerne.

Hedda: Jeg har alltid elsket å lese, det gir meg kunnskap, innsikt, glede og inspirasjon. Jeg var en skikkelig racer fra 6 – 18årsalderen, men så sa det stopp. Jeg gikk fra å lese i hvert fall én bok i måneden til å begrense meg til kanskje én i året. Det var en periode jeg i retrospekt ikke er særlig stolt over. Jeg har gått glipp av noen gode leseår. I det skjønnlitterære oppholdet bestod lesningen kun av faglitteratur, samt kronikker og debattinnlegg i aviser og magasiner. Ikke dumt dét, men grunnen bak var heller dårlig: ”jeg har ikke tid”. Nå setter jeg av tid til daglig påfyll av begge, det er bra. Man har alltid tid.

Bjørn: Fordi jeg liker krim – og faglitteratur.

Phillip: Påfyll.

Maja: Fordi jeg jager følelsen jeg fikk da jeg ble oppslukt av en bok som liten, av at verden er endret for alltid etter at jeg har lest.

Kristina: Ja, jeg må det. Jeg vet ikke hvem jeg hadde vært uten. Jeg tror jeg hadde vært fattigere på en eller annen måte. Gode bøker etterlater avtrykk som kan føles på kroppen. Noen ganger kan uskyldige ordsammensetninger snu verden din på hodet. Små erkjennelser som endrer måter å se ting på, og som noen ganger endrer deg.

David: For å utvide språket, intellektet og hjertet mitt.

Peter: Mest på grunn av følelsen jeg får av å være midt i en bok. At jeg når som helst kan stikke til en helt annen verden, gå rundt på jobb å lure på hvordan det kommer til å gå med han fyren. Og litt fordi jeg er nysgjerrig på folk. «The human condition» som jeg tror man kan si.

Benjamin: Bøker er givende, inspirerende og gjør meg til et bedre menneske. I tillegg liker jeg å skrive, og lesing gjør meg til en bedre skribent.

Den enkleste inngang til pararelluniverser, en stødighet å hefte seg ved, avtrykk på kroppen, innsikt, glede, inspirasjon ... Det er virkelig ikke måte på hva litteratur betyr for denne gjengen. Én ting er sikkert: De liker å lese. Vil det si at de også er interessert i klubb?

Følg med i neste runde! Da skal vi blant annet snakke om Spice Girls, trekkspill og rituelle heksesamlinger ...

Les alle de andre intervjuene her: #1 // #2 // #3 // #4 // #5 // #6// #7

Foto: Jan Brøssen & Log Hurt

Relaterte artikler