10 om...

2:7 - "Livet er en klubb"

Praktikant Johanna har samla ti venner til en samtale om bøker og bokklubb. Vil noen av dem melde seg inn i Flammes Singelklubb tilslutt?

I ukene som følger vil Johanna og gjengen samtale om bøker, lesing, klubbmedlemsskap og økonomi.

Har dere noen gang vært medlem av en klubb? (Pennyklubben, bamseklubben, strikkeklubben, speideren etc.)

Sofus: Var en gang med på å starte en veldig trendy klubb, lokalisert i et kott under hjørnetrappen i huset til Mormor. Alle barna i nabolaget ville være med, men vi holdt det ganske eksklusivt.

Hedda: Jeg er ganske sikker jeg var medlem i Pennyklubben en liten periode på barneskolen.

Bjørn: Nei.

Phillip: Har vært medlem av filosofiklubb og fotballklubb (kronologisk rekkefølge.)

Maja: Jeg var med i bokklubb og TL-klubben som barn, og idrettsklubb som ungdom. Nå bare går jeg på klubb.

Kristina: Ja.

David: Det har jeg, her er de jeg husker i farten: Panteklubben (jeg og vennene mine samlet på tomflasker som vi pantet så vi kunne kjøpe oss noe snop), 4H (nasjonal klubb for bygdeungdom), Klubben (fritidsklubb på det lokale bedehuset i bygda), DHK (Den hemmelige klubben, en Itslearning-gruppe for de innvidde på min videregående skole. Det var den gangen Facebook ikke eksisterte.)

Peter: Jepp. Boing-klubben og Blekkulf-klubben. Boing-klubben fordi fotball var det viktigste i livet mitt på barne- og ungdomsskolen. De hadde også mye bra lesestoff, spesielt historiene om leiespilleren John Stark. Blekkulf var vel mer påtvunget. Det var mamma som meldte meg inn.

Signe: Hele dele af livet mit føles som en klub. Men ja, har officielt været indmeldt i (foruden diverse middelmådige, provinsielle sportsklubber): pennevensklubmed børn og breve på tværs af skandinaviske lande, Spice girlsklubben for spicy girls, en prætentiøs kunstklub startet af institutionerne selv (så klubdelen af det blev mindre klubbet) og senest en kvindeloge, som bærer lidt præg af et slags rituel heksesamling.

Benjamin: Jeg har vært medlem i diverse skrive/teater/trekkspillgrupper, hvis det teller som en klubb.

Nettopp. Trekkspillgruppe. Tenk å svare noe sånn. Hvordan skulle en nerd som Benjamin inspirere hippe studenter der ute til å melde seg inn i singelklubben? Men det fikk så være. Jeg kunne ikke kaste ham ut av denne kvalitative undersøkelsen.Jeg stilte ham rett som det var et oppfølgende spørsmål:

Benjamin:
Hvorfor er egentlig et godt spørsmål. Det er vel vanskelig å komme i gang med ting på egenhånd. Så det jeg egentlig sier er at jeg helst ville vært foruten gruppene hvis det var mulig. Som heller ikke er helt sant, for jeg liker mennesker stort sett.

Kort oppsummert: Denne gjengen har en svakhet for klubb. Om det så er av interesse, følelsen av eksklusivitet eller for å fylle et tomrom. Dette går straka veien... Følg med i neste runde - da mimrer vi tilbake til Discman, tenchobeats og A1!

Les de andre intervjuene her: #1 // #2 // #3 // #4 // #5 // #6// #7

Introduksjon av intervjuobjektene:

Benjamin Wold Birmanis, 23 år. Bachelor i filosofi ved Kings’ College London og studerer psykologi ved UiO. Benjamin og jeg gikk begge på dramalinja i Skien der hans russiske far underviste. Han førte en undervisning som blant annet innebar at han pisket oss med en pinne om vi ikke holdt ryggen rett i diverse øvelser. Benjamin og jeg har avstått fra teater siden.

Signe Holm Pedersen, 27 år. Har tatt påbyggingskurs på skrivekunstakademiet i Bergen. Jobber på Lardo og Litteraturhuset, oversetter Tina Åmodt og Morten Langeland til dansk. Følg med på Signes evne til å uttrykke seg i serien fremover.

Hedda Gray Lægreid, 23 år. Går tekstlinja på Westerdals, og er en fremragende skuespiller. Hedda har vanskeligheter med å ta valg, ikke bare i kjærligheten, men også på det trivielle plan. Skal man spise grøt eller brød til frokost, og tar man seg råd til paprika på gulosten?

Bjørn Haugerud, 26 år. Daglig leder i MentorNorge som tilbyr privatundervisning. Skriver også erotiske noveller som han selger på Amazon på fritiden. Har alltid likt Bjørn for hans motsetningsfylte karakter.

Kristina Holt, 26 år. Har en bachelorgrad i sosialantroplogi. Jobber på UGLA bokbar og brenner for Oslos kulturliv. Hun har gjort mye stilig med håret opp gjennom årene, og kler seg tøft. Det er ikke annet å si enn at jeg føler meg enfoldig i bekledningen ved hennes side. Og så er hun min kusine da. Det må da være mulig å få meldt henne inn.

Philip Isaksen, 23 år. Utdannet Lysdesigner ved LIPA. Jobber som Lysmester og Lysdesigner ved Torshov/Nationaltheatret. Philip gav meg et mojito-sett til jul, dette fordi vi begge brenner for den drinken. Eller for å bruke Phillips uttrykk hentet fra våre sms-utvekslinger: «Er med på det meste så lenge det blir mojito, eller «Skal vi gønne på med et skikkelig mojito-vors?» eller «Lagde ei lita 20 liters bøtte med mojito – god fredag» eller «Får briske opp en mojito rundt juletider da» eller «skulle man ordne seg noe mojitos til i morgen også?»

Peter Power, 31 år. Tekstforfatter for Anorak. Har bakgrunn fra tekstlinja på Westerdals. Peter er voksen, har mange barn, og liker å bade. I tillegg til alt dette har han et forbløffende sinn.

Maja Hattvang, 26 år. Tekststudent, skribent og blogger. På bloggen skriver Maja om noe så deilig som estetikk.

Sofus Greni, 23 år. Sofus og jeg gikk begge et årsstudium i litteratur i 2013. Han fikk fort nyss om at jeg hadde tenkt til å søke Westerdals, og sendte meg en melding på facebook:
Ble skikkelig gira på Westerdal, sendte inn søknad! Så nå er det bare å skrive noen fremragende tekster som er kick ass … Fant ikke noe statistikk på hvor mange som søkte og hvor mange som kom inn, har du lest det? Never mind! Fant en artikkel.
Blir good.

Siden den tid har Sofus modnet. Han har gått på skrivekunstakademiet i Bø, og fullført en bachelor i litteraturvitenskap.

David Sviland, 25 år. Møtte ham på jazzbox. Han brenner særlig for en ting: Norskfaget. Det er ikke annet enn rent sjeldent i en verden som har gjort litteraturhistorien såpass fossil. Nå skal han bli en storartet norsklærer som gjør Skram relevant. Er for øvrig med i gjengen bak det populære litteraturtidsskriftet Kamilla.


Foto: Jan Brøssen & Log Hurt

Relaterte artikler