Basic, men vanskelig å få til (det gode liv)

det gode liv er enkelt, men vanskeligI sommer debuterte James Hannaham på McSweeney’s med romanen God says no (Gud sier nei), om Gary Gray, en homofil kristen som forsøker å riste av seg sitt «åk» ved å blant annet sjekke inn på et avhomsingssanatorium. Vittige greier. Flamme tok en prat med debutanten og benyttet anledningen til å få også hans versjon av det gode liv:

James Hannaham:— Jeg tror vel at det gode liv egentlig er ganske basic, men på samme måte som et godt kjæresteforhold, vanskelig å få til, selv for dem som tror at materiell rikdom og teknologi fikser det for deg. Adekvat mat, rein luft og reint vann, husly, god mental og fysisk helse og tilgang til leger og tannleger, meningsfult samvære med andre mennesker, ideelt sett både gi og motta kjærlighet av et eller annet slag, givende arbeid, en viss grad av selvrealisering, frihet fra forfølgelse, diskriminering, og frykt, og et håp om at framtida kan legge grunnlag for et godt liv, og om vi går etter deluxe-utgaven: vi burde alle ha tilgang til og respekt for de forskjellige nytelsene knyttet til vår eksistens, inkludert fri sex, naturlig skjønnhet, musikk, vin, sport, lek, tanke– og ytringsfrihet — men vent litt. Beskriver jeg et faktisk sted på jorda?

En fin sjekkliste der fra James, men ikke et ord om skriving (kanskje selvrealisering), er det rart? Og hvem andre er glad for at han nevnte sport?


Tilbake til forsiden